karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Tetik Parmak Nedir? - Bigdoctors

Tetik Parmak Nedir?

0

TETİK PARMAK

Nedir

Parmağı kıvırmamıza (fleksiyon) yarayan fleksör pollisis longus tendonunun içindeki lokal kalınlaşma zamanla büyüyerek bir nodüle dönüşür ve kılıf içindeki tendonun, A1 olarak belirtilen proksimal makara (pulley) hizasından geçişini kısıtlar.

Klinik Görünüm

Parmağı açıp kapama hareketi sırasında tendonla birlikte proksimal  pulleyin içinden girip çıkan nodülün önce takılıp, sonra hafif bir zorlamayla pulleyden geçip kurtulması çok tipiktir.

Parmağı kıvırdığımızda  (fleksiyon) ilk pulley hizasından zorlamayla geçen nodül, parmağımızı açmak (ekstansiyon) istediğimizde gün gelir artık buradan geçemediği için parmak interfalangeal eklem hizasında tetiği andırır tarzda kıvrık konumda kilitlenir kalır.

Bazen bu durumdaki el üzerine düşme sonucu nodül ilk pulleyden geçmeyi başarırsa da kısa zaman sonra takılma tekrardan oluşur.

Hemen her zaman ilk 2 yaş içersinde klinik bulgu verir. Olguların dörtte birinde tek taraflıdır. Çift taraflı olgular çoğunlukla değişik zamanlarda bulgu verir.

Hemen her zaman başparmakda görülen bu durum diğer parmaklarda ve ayak parmaklarında da olabilir.

Metakarpofalangeal eklem hizasında, fleksör tendonla birlikte haraeket eden, ağrısız bir kitle (nodül) ele gelir.

Tedavi

Uzun süreli atelleme ve alçılama sorunun çözümünde nadiren yeterli olur. Çocuk büyüdükçe bu zorlamalı tedavi yönteminden sonuç alma olasılığı azalır.

Tercih edilen tedavi şekli proksimal pulleyin kesilerek nodülün rahat geçişinin sağlanmasıdır. Ameliyat sonrası ikinci günden itibaren aktif ve pasif parmak hareketlerine başlanması önemlidir; aksi takdirde yapışıklık oluşabilir.

Ameliyat sahası dijital sinir ve damarlara yakın olduğundan azami dikkat ve itina gerekir.

İhmal edilmiş olgularda interfalangeal eklem kapsülündeki fleksiyon kontraktürünü açmak sorun olabilir.

Share.

About Author

Leave A Reply