karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
KRONİK BEL AĞRISI TEDAVİSİ - Bigdoctors

KRONİK BEL AĞRISI TEDAVİSİ

0
  1. KRONİK BEL AĞRISI NEDİR KİMLERDE GÖRÜLÜR

Kronik bel ağrısı 3 aydan uzun süren bel ağrısının adıdır. Genellikle orta yaşın üzerinde ortaya çıkar, uzun sürer ve tedaviye direnç gösterebilir. Genellikle omurganın esnekliğini sağlayan destek ve kemik dokuların yaşla ve aşırı kullanılması sonucu yıpranması ve uygun tedavi edilmemiş olması kronik bel ağrısının nedenleridir. Bazen oldukça genç hastalarda da travmaya veya omurganın ciddi hastalıklarına bağlı olarak kronik bel ağrısı görmekteyiz.

  1. KRONİK BEL AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR

Ağrının şekli hastadan hastaya değişebilir; sabah yataktan kalkarken bel ve kalça ağrısı, bazen 15 dakikada açılan bazen de saatlerce devam edebilen bel tutukluğu, kişi yatağa yattığında rahat etmesini engelleyen ve belde iğne batar bıçak saplanır tarzda ağrı, ayakta uzun süre durmakla artan bel ağrısı, yol yürümekte zorluk, kasık ağrısı, diz ağrısı, kalça ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Uzun süre oturmak, otobüs ve uçak seyahatleri kabus haline gelebilir. Bunların en önemli sonucu olarak kişinin sosyal hayatı kısıtlanır, ağrısı olan birey hareket etmekten kaçınır. Bu da özellikle ileri yaşta depresyon ve içe kapanmaya sebep olabilir.

  1. KRONİK BEL AĞRISI NASIL TEDAVİ EDİLİR

Düşünülenin aksine ağrı, yaşla ortaya çıkan ve katlanılması gereken bir durum değildir. Ağrı kesinlikle tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Ağrı, vücudumuzda problemli olan bölgeyi bize işaret eden en önemli belirtilerin başında gelir.

Kronik bel ağrısında en önemli hedef ağrının sağaltılması ve ağrıya neden olan dokunun iyileştirilmesidir. Bunun için ağızdan kullanılacak ilaçların yanına eklenecek etkili müdahaleler başarı şansını son derece arttırır.

Omurganın kireçlenmesi sonucu meydana gelen kronik bel ağrısının tedavisinde kullanılan radyofrekans tedavisi hem ağrıyı etkili şekilde azaltır ve keser, hem de problemin tedavisinde son derece ciddi bir alternatiftir. Şikayeti olan hastanın muayenesi ve MR incelemesi sonucunda bel omurgasında kireçlenme tespit edilir. Hasta işlemin uygulanabilmesi için ameliyathane ortamına alınır ancak işlem için lokal anestezi yeterlidir. Hastamızın gergin olduğu durumlarda gece uykusuna benzer bir uyku oluşturmak ve hastane stresini ortadan kaldırmak mümkündür. Ameliyathanede özel görüntüleme aletleri ile yapılan radyofrekans işlemi ortalama 45 dakika- 1 saat arası sürer. Sonrasında hasta odasına alınır, birkaç saat dinlendirildikten sonra isterse yürüyerek bile evine gidebilir. İyileşme süresi olarak ortalama 15-20 gün arasında bir süre geçmesi gerekir ancak işlemden sonra işe başlamak için 1-2 gün dinlenmek yeterli olacaktır. Tedavi uygulandıktan hemen sonra ağrılar rahatlamaya başlar ve maksimum etki genellikle 20. günde ortaya çıkar.

Radyofrekans işlemi, omurgadaki “faset eklemler” denen ve omurganın esnekliğini sağlayan, aynı zamanda aşırı hareketleri engelleyen ve bu nedenle de insan vücudunda en büyük kuvvetlere maruz kalan küçük omurga eklemlerine uygulanır. Bu işlemle kronik ağrılar kesilmekte ve kireçlenmiş eklemin iyileşmesi için fırsat yaratılmaktadır. Tekniğe uygun yapılan işlemlerde herhangi bir sinir hasarı veya felç riski yoktur. Kanama ve enfeksiyon risk olarak kabul edilir, bunlar da işlem öncesi yapılacak tahliller ve işlemin ameliyathanede antibiyotik profilaksisi altında uygulanması ile minimal seviyeye çekilir.

Uygulanan radyofrekans işleminin etki süresi oldukça uzundur ve kalıcıdır. Çok nadiren de olsa işlemden 2-3 yıl sonra ağrıları tekrarlayan hastalar işlemin tekrarlanması için başvurabilirler. Radyofrekans işlemi her tür diyabet, kalp ve böbrek hastalığına sahip hastalarımıza da güvenle uygulanabilir. Mevcut hastalıkların seyrini değiştirmez ya da etkilemez.

  1. HER BEL AĞRISI AMELİYAT OLMAK ZORUNDA MIDIR

Her bel ağrısı ameliyat olmak zorunda değildir, ameliyat da olmamalıdır. Çok zorunlu hallerde yapılmış bel ameliyatları bile omurgada kireçlenme başlamasına sebep olabilir. Özellikle bel fıtığı ameliyatlarından yıllar sonra ortaya çıkan bel kireçlenmesinin de tedavisi radyofrekans uygulamasıdır. Bel kireçlenmesi nedeniyle ameliyat önerilen hastalarda çok ileri kanal darlığı bulunur, hastalar belde ve bacaklarda ağrı olmadan 50-100 metre dahi yol yürüyemezler. Bu hastalar ameliyat olduktan 1 sene sonra eğer ağrılarında rahatlama yoksa yapılan ameliyata etki etmeden radyofrekans işlemine alınabilirler.

  1. KRONİK BEL AĞRISINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR

Kronik bel ağrısının en önemli nedeni yaş gibi görünse de ana neden yıllar boyunca dikkat edilmemiş ve kötü kullanılmış bir omurgadır. Bu nedenle omurganın güçlü tutulması, düzenli spor yapılması ve bunun yaşam tarzı haline getirilmesi, özellikle masa başı çalışanlarda son derece önemlidir. Omurganın taşıdığı fazla kiloların atılması ve oturuş pozisyonuna dikkat edilmesi son derece önemlidir. Kronik bel ağrısının önemsenmesi ve etkili tedavisi de iyileşme için şarttır.

Dr taylan Temel

Share.

About Author

Leave A Reply