karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Yatak Islatmanın Tedavisi - Bigdoctors

Yatak Islatmanın Tedavisi

0

Yatak Islamanın Tedavisi

 

Çocukların 5-6 yaşına kadar yatak ıslatmaları normal kabul edilir. Çünkü doğduğundan itibaren bezlenmeye başlayan çocuklar takriben 2-3 yaşlarında yavaş yavaş tuvalet eğitimi almaya başlarlar. Yani bezden çıkarlar. Bu yaşlardan itibaren bir alışma sürecine giren çocuklar, zaman zaman altlarını ve bazen gece yatarken yatağı ıslatabilirler. Bu durum normal kabul edilir fakat belli bir yaştan sonra uzmana danışılması gereken bir konu haline gelir. Peki, yatak ıslatmanın tedavisi nedir, hangi aşamada bir uzman yardımı gerekir?

 

 Çocuklarda yatak ıslatma çeşitli nedenlerden kaynaklı olabilir.

 

İlk olarak idrar kesesinde bulunan kaslarda bir zayıflık olabilir ve bu da çocuğun istemsizce idrar kaçırmasına sebep olur. Başka bir neden olarak çocuğunuzun mesanesi olması gerekenden küçüktür ve bu durumda çabuk dolan mesane içerisindeki idrar istemsizce boşalabilir. Ama bunun fizyolojik bir hastalık olarak görülmediği durumlar da vardır. Çocuğunuz gece yatmadan önce çok fazla su içiyor olabilir ve bu durumda mesaneye fazla baskı olduğu için gece istemeden yatağını ıslatıyor olabilir. Tıp dilinde “enurezis” olarak bilinen yatak ıslatma tedavisi için ilk önce üroloji uzmanına gidilmeli, idrar tahlili de dahil olmak üzere çeşitli tetkikler yapılmalı ve uzman doktorun belirleyeceği tedavi aşamasına geçilmelidir. Eğer altta yatan önemli bir hastalık yoksa doktorunuz, alt ıslatma takip cihazını size önerebilir. Bu cihaz sayesinde çocuğunuz altını ıslattığı zaman alarm çalar. Bu süre zarfında çocuğun motivasyonu yüksek tutulmalı ve destek olunmalıdır.

 

Çocuğunuzda ruhsal ve psikolojik kaynaklı bir sorun yoksa bu durum onun kontrolü dışında gerçekleşiyordur. Bu yüzden bu süreçte çocuğunuzu azarlamayın ve cezalar vermeyin. Çocuğunuzda bu durum özgüven kaybına ve psikolojik olarak demorelize olmasına sebep olur. Bu durum ileride çocuğunuzun aile ve iş hayatını etkileyebilir. Bu duruma sebebiyet vermemek için çocuğunuzun tedavi sürecinde yanında olun.

Share.

About Author

Leave A Reply