karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Kornea nakli nasıl gerçekleşir? - Bigdoctors

Kornea nakli nasıl gerçekleşir?

0


Kornea nakli hangi göz hastalıklarında gerekli olmaktadır?

  • Başarısız geçen katarakt ameliyatı sonrası gelişen kornea ödemi
  • Keratokonüs gibi, korneanın incelerek yüzey haritasının bozulduğu hastalıklar
  • Genetik geçişli kornea hastalıkları – kornea distrofileri
  • Enfeksiyonlar, özellikle Herpes (Göz uçuğu) sonrası kornea lekelenmesi
  • Kaza – travma sonrası korneanın hasar görmesi
  • Daha önce nakil yapılmış kornea dokusunun red olması

Kornea nakli nasıl gerçekleşir?

Muayene sonrasında kornea naklinden fayda göreceğiniz tespit edilirse doktorunuz doku temini için sizin adınıza bağlı bulunduğu kornea bankasına baş vurur.

Bağışlanan kornea dokuları göz bankaları tarafından yeterli hücre sayısı, doku kalitesi ve şeffaflık açısından değerlendirilirken; hepatit, HIV gibi testlerle bulaşıcı hastalıklar yönünden taranır.

Size uygun doku bulunduğunda (bekleme süresi birkaç ay sürebilir), kornea nakli ameliyatı için çağırılırsınız. Kornea dokusu özel solüsyonların içerisinde yaklaşık bir hafta canlılığını korumaktadır.

Kornea nakli bir ameliyat mikroskobu yardımıyla, steril koşullarda yapılmaktadır. Kornea dokusu haricinde ameliyatta kullanılacak ekipman ve teknoloji yapılan nakil tekniğine göre farklılıklar göstermektedir.

Tam kat kornea nakillerinde hasarlı veya bulanık kornea dokusu çıkartıldıktan sonra, verici (donör) kornea dokusu göze dikişlerle sabitlenir. Bu dikişler yara iyileşmesine paralel olarak ameliyatttan 6 ay sonra tek tek alınır. Ameliyattan hemen sonra eskisine göre daha iyi bir görme olmasına rağmen, en iyi görme 6 ay – 1 sene sonra, astigmat yaratan dikişlerin alınarak uygun gözlük veya kontakt lens verilmesi sonrası elde edilir. Bazı dikişler gözününün durumuna bağlı olarak kalıcı olabilir.

DSEK ve DMEK (dikişsiz kornea nakli) operasyonlarında ise verici kornea dokusu manuel olarak, mikrokeratom adı verilen özel cihazlarla veya lazer yardımıyla hazırlandıktan sonra, alıcı göz iç yüzeyine dikişsiz olarak yerleştirilir. Greftin sabitlenmesinde göz içine enjekte edilen kücük bir hava baloncuğundan da yararlanılmaktadır. Ameliyattan birkaç gün sonra görme hedeflenen seviyeye gelir.

Share.

About Author

Leave A Reply