karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Kanser Hastalarında Beslenme Önerileri - Bigdoctors

Kanser Hastalarında Beslenme Önerileri

0

Son yıllarda tanı ve tedavi tesislerinde önemli gelişmelere rağmen, kanser ölümlerin ikinci en sık nedenidir. Kanser, anormal, kontrolsüz hücre bölünme işlemi ile tanımlanan 200’den fazla hastalık için kullanılan genel bir terimdir.

Çevresel koşullar

Çevresel koşullar göz önüne alındığında beslenme ile çeşitli nedenlerle ilişkinin farklı kaynaklara göre% 75’e kadar çıktığı belirtilmektedir.

Kansere neden olan nedenler arasında çevresel ve genetik nedenler vardır. En önemli çevresel faktörler sigaralar, tüketilen gıdalar, obezite, hormonlar, virüsler, fiziksel ve kimyasal maddelerdir.

Tüm kanserlerin sadece% 5-10’u genetik kusurlardan kaynaklanmaktadır ve kalan% 90-95’i çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanmaktadır.

Yaşam tarzı faktörleri sigara, diyet (kızarmış yiyecekler, kırmızı et), alkol, güneş ışığına maruz kalma, çevre kirliliği, enfeksiyonlar, stres, obezite ve fiziksel aktiviteyi içerir.

Gelişmiş ülkelerde, kanserin %30’unun beslenme faktörlerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde bu oranın % 20 olduğu tahmin edilmektedir.

İştah kaybı veya iştah azalması, kanser hastalarında karşılaşılan en belirgin problemdir. Nitekim kanser hücreleri vücudu açmamaya ikna eden bir maddedir. Normal bir gıda tüketen fakat aniden tüm gıdaya olan ilgiyi yitiren ve kilo kaybetmeye başlayan birinin kanserden şüphelenilmektedir.

Kanser hastalarında uygulanan tedaviye ek olarak, hastalığın beslenmeyi zorlaştırmasıdır. Bağışıklık sisteminin düşmesi ve vücuttaki yaraların iyileşmesinde gecikme, enfeksiyon sıklığı ve süresinin artışı, tedavi zorlukları ve hastanede kalış süresinin uzaması en önemli bulgulardır. Avrupa Klinik Beslenme ve Metabolizma Birliği (ESPEN) kriterlerine göre, 10 gün veya daha uzun sürede gereken enerjinin% 60’ından daha azına sahip hastalar için oral beslenme çözümleri önerilir.

Tedaviden önce vücut sağlıklı besinlerle güçlendirilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Tedavi sırasında birçok kişi kilo verir. Bu nedenle, vücut ağırlığı, tedavi öncesi normal seviyenin biraz üstünde olsa da “normal” seviyede tutulmalıdır.

Herhangi bir kanser tedavisinde kesin ve sürekli diyet ve beslenme kuralları yoktur. Doktorlara veya diyetisyenlere beslenme önerileri, tedavi yöntemlerinden birinin uygulandığı sırada veya uygulamanın hemen ardından sorulmalıdır.

Bazı hastaların düzenli yemek yemeye devam edebilecekleri unutulmamalıdır. Bazı hastalar iştahından mahrum edilir ve hiçbir şey yemek istemezler. Bazıları aç hissedecek ve yemek isteyebilir, ancak yemek yiyemez. İster yemek ister yemek istemezseniz veya gıdaların iyi veya kötü görünüp görünmeyeceğini farklı tedavi yöntemlerine göre değişir. Tedavi günler veya haftalar alabilir. Vücudun reaksiyonları, uygulanan tedaviye göre değişebilir.

Share.

About Author

Leave A Reply