karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Kalp Sintigrafisi Hakkında Bilgiler - Bigdoctors

Kalp Sintigrafisi Hakkında Bilgiler

0

Kalp sintigrafi

Kalp sintigrafi, kalp hastalıklarını teşhis etmek için kullanılan güvenirliliği kanıtlanmış nükleer tıp yöntemdir. Bu uygulamanın temel amacı, hastaların vücutlarına verilecek olan talyum, teknesyum gibi benzeri nükleer tıp materyallerinin vücuda enjekte edilmesi sonucu araştırarak kalbin dokularının incelenmesini sağlamaktadır.

Kalp sintigrafi yöntemi kısaca, radyoaktif bir maddenin vücuda enjeksiyon ile verilmesidir. Bu yöntem hastaya uygulanacak stres testi sonuca göre vasküler yol yardımıyla yapılmaktadır.

Kan akışı ile bu ilaç ilk önce kalp damarlarına, daha sonra da bu damarlar aravılığıyla kalp kasına ulaşır. Sonuç olarak, bu bölge bu görüntüleme için özel olarak tasarlanmış kamera yardımı ile radyoaktif madenin kalpte nasıl dağıldığı alanında uzman hekimin ayrıntılı incelemesini sağlamaktadır. Bu kamera ile çekilen tüm görüntüler, bilgisayar ortamında özel olarak tasarlanmış programlar yardımıyla düzenlenmekte ve değerlendirilmektedir. Kalp kasına giren kan miktarı ile orantılı olarak verilen ilaç miktarı buna göre artabilir veya azalabilir. Bu esnada, koroner arter damarlarından beslenen kalp atışı görüntülenir. Bu görüntüler sayesinde tıkanıklıklar ve sertlikler de kolayca kontrol edilir.

Birçok hasta kalp sintigrafisi yönteminin uygulanmasında radyasyona maruz kalacakları konusunda zararlı olduğu yönünde endişelenmektedirler. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu yöntem güvenilir bir yöntemdir. Bu görüntüleme sonucunda, vücuda alınan radyasyon miktarı röntgen çekiminde alınan ile eş değerdir.

Kalp sintigrafi işleminden 4 saat önce hastanın yemek yememesi ve su içmemesi önerilmektedir. Eğer hastanın öyküsünde diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı ve ciddi hastalığı varsa öncesinde bunları doktoruna bildirmelidir. Hastanın mutlaka kullandığı ilaçları da doktoruna söylemesi oldukça önemli diğer bir konudur. Kalp sintigrafi işleminin rahatlıkla yapılması için hastanın rahat kıyafetler giymesi, yüzük, kolye, küpe gibi şeyler takmaması işlemde çıkartılması gerektiğinden hastaya kolaylık sağlayacaktır. İşlem yapılmadan bir iki gün öncesinde kafein içeren gıdalar ve içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Hastaya verilecek radyoaktif maddenin dozajı oldukça düşük olduğundan vücutta atılması çok hızlı gerçekleşir. Bu nedenle hastanın etrafındaki insanlara da zararı olmamaktadır. Ama yine de birkaç saat hamile ve çocuklarla aynı ortamda olmamaya dikkat ediniz. İşlem sonrası baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı ve mide bulantısı gibi yan etkiler oluşur. Ancak bu yan etkiler kısa süre içinde geçmektedir. Kalp sintigrafi, sonuçları aynı gün içinde çıkmaktadır.

Share.

About Author

Leave A Reply