karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Hipotroidi Hastalığı Nedir - Bigdoctors

Hipotroidi Hastalığı Nedir

0

Hipotroidi Hastalığı Nedir

 

Hipotroidi hastalığının temel sebebi tiroit bezinin işlevini yerine getirmemesi olduğu için önce tiroid bezinin ne olduğu ve ne işe yaradığı bilinmelidir.

 

İnsan vücudunda gırtlak bölgesinde bulunan, erkeklerde kadınlara oranla daha büyük olan ve halk arasında adem elması olarak bilinen tiroit bezi vücutta pek çok işlevin gerçekleşmesinde önemli bir yere sahiptir. Tiroid bezi T3 ve T4 hormonlarının salgılanmasını ve bunların kana geçeceği uygun zamana gelene kadar depolanmasını sağlar. Tiroit bezi vücutta pek çok fonksiyonun yönetiminde aktif rol oynar.

 

Hipotroid hastalığı tiroit bezinin fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirmemesine bağlı oluşur. Tiroid bezinin az çalışmasına bağlı olarak vücutta cilt kuruluğu ve turuncu renk değişimlerin rastlanır. Bu şikayetlere sahip olan kişinin hemen bir uzman hekime başvurması sağlık açısından çok önemlidir.

 

Beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bölge tiroid bezinin yeterli miktarda çalışıp çalışmadığını anlamak için önemlidir. Bu bölgeden salgılanan TSH hormonu miktarına bakılarak hastalığın ilerleyişi hakkında fikir sahibi olunabilir. TSH hormonu tiroid bezi üzerinde daha fazla salgı yapma ve bunun kana geçmesi yönünden etkiye sahiptir. Tiroit bezinden yeterli miktarda salgı salgılanmadığında hipofizden dolaşım sistemine daha fazla TSH hormonu geçer ve böylece hasta olup olmadığı anlaşılabilir.

 

Hipotiroid hastalarında tiroit bezinden vücuttaki yapılara yeterince salgı gitmez ve metabolizma da bozukluklar ve aksaklıklar görülür. Hipotiroid hastalarının genç olanlarında büyüme ve gelişmede sıkıntılar görülebilir. Ergin bireylerde ise bu hastalık metabolizma hızını azaltıcı etkide bulunur. Ayrıca ergin bireylere uygulanacak hormon tedavisiyle hastalık büyük oranda geçer.

 

 HİPOTİROİDİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

 

Hipotiroidi belirtileri pek çok hastalığın belirtilerine benzer. Hipotroidi belirtileri şu şekilde sıralanabilir: halsizlik, ses kısıklığı, yorgunluk, üşüme ve titreme, kabızlık, vücutta şişlik, erken saç dökülmesi, hızlı kilo alma, uyku düzeninde bozulma.

 

 HİPOTİROİDİ  HASTALIĞI KİMLERDE SIK GÖRÜLÜR?

 

Hipotiroidi hastalığı ailesinde daha önce bu hastalığa yakalanmış olan kişilerde daha fazla görülür. Ayrıca sigara ve alkol kullanan, 30-50 yaş aralığında bulunan, radyasyona maruz kalan ve günlük hayatta ses desibelini yüksek tutan insanlarda daha sık görülür.

 

HİPOTİROİD HASTALIĞININ TEDAVİSİ

 

Hipotiroidi hastalığı eğer haşimato sebebiyle oluştuysa tiroit bezi uzun zaman boyunca yıprandığı için hormon üretemez. Hastada oluşan hormon eksikliği, ömür boyunca yerine konulacak hormon takviyesiyle giderilir. Genellikle hipotroidi hastalarına verilen ilaçlar tablet şeklindedir. Bu ilaçlar kullanılmadan önce mutlaka bir uzman hekimden onay alınması gerekmektedir. Sabah saatlerinde, kahvaltıdan önce ve yalnız başına içilmelidir. Bu ilaçların başka ilaçlarla veya tok iken alınması durumunda bağırsaklarda emilmez ve etki göstermez.

Share.

About Author

Leave A Reply