karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Ailesinde Genetik Rahatsızlık Olanlar Sağlık Kontrolü Yaptırmalı - Bigdoctors

Ailesinde Genetik Rahatsızlık Olanlar Sağlık Kontrolü Yaptırmalı

0

Ailesinde Genetik Rahatsızlık Olanlar Sağlık Kontrolü Yaptırmalı

Genetik rahatsızlık nedir?

Genetik rahatsızlıklar veya genetik bozukluklar, hücrelerin DNA’larında meydana gelen mutasyonlar sonucu oluşur. Bazı genetik rahatsızlıklar belli bir bölgede hücrelere özel iken (kanser gibi) bazı bozukluklar bütün hücrelerde kendini gösterir (down sendromu, turner sendromu gibi). Bunlar genelde üreme hücrelerinin mayoz bölünme sırasında geçirdiği mutasyonlar sonucu oluşur ve bu hasarlar kromozomlarda yer alır. Günümüzde birçok genetik rahatsızlığın tedavisi için çalışmalar sürmektedir. En bilinen genetik rahatsızlıklar, kanser, hemofili, ALS, anemidir.

Genetik rahatsızlıklar ne kadar tehlikelidir?

Genetik rahatsızlıklar sıklıkla hayat boyu sürer. Bazılar tedavi edilebilir iken bazıları ise tedavi edilemez rahatsızlıklardır. Anemi, kanser, ALS gibi hastalıklar genellikle ölümcül sonuçlar doğuracak kadar tehlikelidir. Eğer bu tür hastalıklara erken teşhis konulabilirse erkenden tedaviye başlanıp iyi sonuçlar elde edilebilir. Henüz tedavisi olmayan genetik rahatsızlıklar için bile erken teşhis birçok olanak doğurur. Erken teşhis sayesinde doktorlar hastalığın ilk aşamalarını yakından takip edip tedavi için farklı şeyler öğrenip, farklı yaklaşımlarda bulunabilir.

Ailesinde genetik rahatsızlık olanlar sağlık kontrolü yaptırmalı?

Genetik rahatsızlıklar ebeveynlerden kalıtsal olarak bireylere geçtiği için sağlık kontrolü yaptırmak önemlidir. Hastalıkların ne zaman hücum edeceği genelde belli olmaz. Bu yüzden ne kadar sık sağlık kontrolü yaptırılırsa o kadar yararlıdır. Eğer ki kişinin ailesinde genetik rahatsızlığa sahip birileri var ise bu sağlık kontrollerinin aralarındaki zaman farkı kısaltılmalıdır. Neden ailesinde genetik rahatsızlık olanlar sağlık kontrolü yaptırmalıdır?

Çünkü ailesinde genetik rahatsızlık olanlar, bu rahatsızlıklara kendileri de çok yüksek ihtimalle sahip olabilir. Bu kişiler bu duruma karşı uygun önlemler almalıdır. Vücudun doğal düzenini korumak için spor yapmalı iyi beslenmeli ve ailesindeki hastalığı tetikleyebilecek durumlardan uzak durmalıdır. Örneğin, ailesinde akciğer kanseri olmuş bir yakını olan kimse sigara içmemelidir, çünkü kendisinin de bu kansere yakalanma ihtimali yüksektir.

Share.

About Author

Leave A Reply