karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Raşitizm Nedir - Bigdoctors

Raşitizm Nedir

0

            Raşitizm Nedir

 

Genel olarak raşitizm nedir sorusunu cevaplamak gerekirse;

 

Kemiklerin olağandan daha yumuşak olması sonucunda kaslarda ve kemiklerde ortaya çıkan zayıflık ve şekil bozukluğuna raşitizm denir. Raşitizm genelde 6-18 aylık çocuklarda görülür. Raşitizmin bilinen en büyük nedeni D vitamininin ve kalsiyumun yeteri kadar alınmamasıdır. Raşitizmi kemiklerin oluşma sürecinde meydana gelen fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. D vitamini eksikliğinden en çok kemiklerimiz etkilenir.

 

D vitaminin eksikliği yalnızca beslenmeden kaynaklı bir sorun değildir. D vitamini eksikliğinin çevresel faktörler, genetik özellikler gibi birçok farklı nedeni olabilir. Örneğin yeteri kadar güneş ışığı görmemiş bir çocukta D vitamini eksikliğinin görülmesi normal şartlar altındaki bir çocuğa göre daha yüksektir. Daha düşük oranlı diğer bir sebebi ise kanser ve böbrek rahatsızlıklarıdır.

 

Raşitizm her çocukta farklı sorunlara neden olabilir. Örneğin bir çocukta kas zayıflığına neden olurken diğer çocuklarda kırılma ve kemiklerde eğrilik görülebilir.

Günümüzde bu hastalık D vitamini ve kalsiyum desteği ile önlenebilmetedir.

 

 RAŞİTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Raşitizm belirtileri kişiden kişiye değişebilir.

 

1) Bacak kemiklerinde eğrilikleri ya da bu tarz kemik yapısında bozuklukların olması

2) Kafatasında şekil bozukluğunun olması

3) Omurgada eğriliklerin bulunması

4) Dişlerin şeklinin bozuk olması dişlerin arasında boşlukların olması

5) Bebeklerde yaşıtlarına göre büyümenin az gelişmesi

6) Boy kısalığı

7) Kemiklerin ufak bir darbe ile bile kırılması

 

RAŞİTİZM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Eğer yukarıdaki belirtilerden birkaçını çocuğunuz taşıyor ise bir hekime danışmalısınız. Raşitizm hastası olabileceği gibi raşitizm dışında bir hastalığa da sahip olabilir. Hekiminizin istediği testleri yaptırın. Eğer raşitizm tanısı konulur ise hekimin verdiği ilaçları alın ve harfiyen uygulayın. Genelde D vitamini ve fosfor takviyesi ile tedavi edilir ancak hastalığın şiddetine bağlı olarak farklı tedavi şekilleri uygulanabilir ve daha uzun bir tedavi süresi gerekebilir.

Share.

About Author

Leave A Reply