karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Mide Mikrobu - Bigdoctors

Mide Mikrobu

0

Mide Mikrobu

 

            Mide mikrobu “helicobacter pylori” adı verilen bir bakteridir. Kişinin sindirim sisteminde ülserlere neden olur. Uzun vadede ise lenfomaya ya da nadiren mide kanserine yol açabilmektedir.

 

Mide mikrobu belirtileri; bulantı veya kusma, mide ağrıları, çok miktarda geğirme, şişkinlik, siyah katran gibi dışkı, üst karın ağrısı, yorgunluk, şiddetli vakalarda mide kanamaları, az miktarda yemek yedikten sonra bile oluşan doygunluk hissi ve iştah kaybıdır.

 

Mide mikrobunun belirtileri çoğunlukla yemek yedikten sonra ortaya çıkar ve hasta karın ağrısı ile sabahın erken saatlerinde uyanabilir. Mide mikrobu mideye ve sindirim kanalına girdikten sonra midenin mukoza tabakasından derinlere iner ve iç doku tabanlarına yerleşir. Böylece yıllarca hiçbir belirtiye yol açmadan varlığını sürdürür.

 

 Kişisel temizliğe özen göstermemek mide mikrobuna yol açar

 

Mide mikrobunun nedenleri; kişisel temizliğe özellikle el temizliğine özen göstermemek ve temiz su kaynaklarının az olması, tükürük salgısı ile insandan insana bulaşması, dışkı kaynaklı kirlenmelerle bulaşmasıdır.

 

Mide mikrobu cinsel ilişki ve öpüşmeyle bulaşmaz. Aile içi bulaşmaya karşı ise kişisel hijyen tedbirlerine uyulmalıdır.

 

Mide ülseri, gastrit ve onikiparmağı ülserine yol açmaktadır. Ayrıca mide kanseri ve mide lenfoması görülme riskini de arttırır.

 

 Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha fazla rastlanılmaktadır

 

Mide mikrobuna yakalanma riski fazla olan kişiler; mide mikrobu olan bir hastayla aynı evde yaşayanlar, gelişmekte olan ülkelerde bulunanlar, sıcak su erişiminin kısıtlı olduğu bölgelerde yaşayanlar ve kalabalık bir hanede ikamet edenlerdir.

 

Mide mikrobunun tedavi yöntemleri; antibiyotik tedavi, asit giderici tedavi ve yaşam tarzı önlemleridir. Ayrıca ülser ya da gastrit varsa hassas bir diyet programı uygulanmalı, mide kanserinden şüphe ediliyorsa da gerekli kontrollere girilmelidir.

 

Kandan örnek alınarak mide mikrobuna karşı oluşan bağışıklık tespit edilir, gaita testi ve üre nefes testi denilen üreme testi ile saptanabilir.

Share.

About Author

Leave A Reply