karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Grip Aşısı Hakkında Genel Bilgiler - Bigdoctors

Grip Aşısı Hakkında Genel Bilgiler

0

Grip Aşısı Hakkında Genel Bilgiler

Grip, aniden  başlayan ateş, eklem ve kas ağrısı, kuru ve kesilmiş öksürük, baş-boğaz ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı ile günümüzde ölümlere neden olan viral bir hastalıktır. Grip, İnfluenza B virüslerinin sebep olduğu bir üst solunum yolu hastalığıdır. Grip en çok aralık ayı sonu ve nisan sonu arasında ülkemizde görülür.  Gripten korumada aşılama önemlidir ve bu aşı ile% 60-85 koruma sağlanabilir.

Grip aşısı ölü (inaktif) aşıdır ve her kış aylarında öngörülen influenza virüsüne göre rejenere edilir. Başka bir deyişle, her yıl aşı içeriği, o yıl beklenen grip virüsüne bağlıdır.

Grip aşısı ile, gripten % 60-85 oranında korunabilir. Aşı, gelişmiş ülkelerde çocukluk çağında hastaneye kaldırıldığı için önerilir ve gelişmekte olan ülkelerde ölümler azaltılacak ve influenzanın komplikasyonlarını azaltılması yönünden önerilmektedir.

Tanı

Grip, insanlar arasındaki doğrudan temas (öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında hastanın çevresindeki hastaların ağız, burun veya göz mukozasından küçük partiküllerin doğrudan girilmesi), solunum salgıları ve enfekte materyaller (mendiller gibi kişisel eşyalar, Havlu bulaşıkları Belirtiler bulantıdan bir gün önce ve belirtiler olduğunda (5-7 gün) bulaşıcıdır. Kuru ortamda ve yüzeylerde (masa, sandalye, asansör düğmeleri, telefon, musluklar, para vs.) virüsler nemli ortamda ve mallarda (havlu bezleri vb.) 48 saate kadar sürebilir.

Tedavi

Grip mikrobu ülkemizde en çok son bahar ve ilk bahar mevsimleri aralarında ortaya çıkar. Aşı koruyucu etkisini 2-3 hafta sonra gösterir. Bu sebeple, en başarılı influenza aşılama vakti, salgının ortaya çıktığı Eylül ve Ekim aylarında influenzanın başlamasından önceki süredir. Aşılamanın Aralık ayından önce tamamlanması önerilir. Bununla birlikte, influenza aşılaması söz konusu olduğunda, belirli tarihlerde kalıplar koymak mümkün değildir.

Vücudunuzun direncinin düşmemesi ve organizmanın hastalığa karşı savunmasız olmaması için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin almak gereklidir. Solunum mukozası nemli olduğunda enfeksiyöz damlacıkların oranı azalır. Bu nedenle her gün 8-10 bardak su içilmelidir. Jimnastik haftanın 3 günü (günde 1 saat) sağlığa yararlı olduğu için yapılmalıdır. Stres, vücudun direncini düşürdüğü için influenza oluşumunu tetikleyen bir faktördür, bu nedenle, ne kadar garip bir şekilde uzakta olduğumuzdan bağımsız olarak sağlıklı bir hayat yaşarız. Uykusuzken, hastalık gelişir. Çünkü virüsle savaşan hücrelerin sayısı azalır. Uyku düzenini bozmamaya özen gösterilmelidir.

Aşı yapılmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşünüz.

Share.

About Author

Leave A Reply