karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Endometriozis Nedir Ve Endometriozis Tedavisi - Bigdoctors

Endometriozis Nedir Ve Endometriozis Tedavisi

0

Endometriozis Nedir Ve Endometriozis Tedavisi

 

Endometriozis, ilk olarak yüz yılı aşkın bir süre önce saptanmış bir hastalık olsa da hala tam olarak nedeninin bilinmediği hastalıklar kategorisindedir. Bilinmezliği bünyesinde bulunduran endometriozis nedir ve endometriozis tedavisi nasıl yapılır?

 

Endometriozis en kolay anlaşılır şekliyle; rahim içini döşeyen endometrium adının verildiği dokunun rahim dışı organlarda (yumurtalıklar, mesane, periton zarı, tüpler, rahim yüzeyi, kalın bağırsak, rahim arasındaki boşluk…) büyümesi ya da yerleşmesi olarak tanımlanmaktadır.

 

 Endometriozis Tedavisi

 

Hastalığın neden olduğu sebeplerin saptanması, hangi evrede olduğunun belirlenmesi ve hasta profilinin çıkarılmasının ardından ilaç ya da cerrahi yöntemle tedavi başlatılır. Eğer ağrı seviyeleri çok yükselmiş ise iki yöntem birlikte tercih edilebilir.

 

Medikal ilaç tedavi yönteminde çeşitli ağrı kesiciler tercih edildiği gibi hormonlar da ağrıları dindirmek için kullanılabilir. Bu amaçla en sık tercih edilenlerden bazıları; progestin, GnRH (Gonadotropin salgılatıcı hormon), , doğum kontrol haplarıdır.

 

Cerrahi müdahale ise ağrıların şiddetli olduğu ve hastalığın ilerlediği vakalarda tercih edilir. Ameliyattan sonra da ağrıların tekrarlaması olasılığı vardır. Hastalık ne kadar ilermişse tekrarlama olasılığı da bir o kadar yüksektir. Ağrısız dönemi uzatabilmek adına birçok vakada ameliyat ve ilaç tedavisi birlikte uygulanır.

 

İlaç tedavisi ve cerrahi müdahaleler rağmen hastalık tekrarlayabilir, şiddetli ağrılar kesilmiyor olabilir. Bu durumda rahim, hatta yumurtalıklar alınabilir. Böyle bir durumda hastalığın tekrarlama olasılığı çok düşüktür. Ancak bu aynı zamanda hastanın hamile kalamayacağı anlamına da gelmektedir.

 

Bilinmesi Gerekenler

 

-En büyük belirtisi kasıklardaki ağrıdır (cinsel ilişkide ağrı ve ağrılı adet de buna dahildir).

-Otuzlu yaşlarda görülme olasılığı çok daha yüksektir.

-Hastalığın tanısı için jinekolojik muayene ve ultrasonografinin yapılması son derece önemlidir.

-Endometriozise yol açan gen bulunamasa da uzmanlar genetik faktörün önemli olduğunu vurguluyor.

Share.

About Author

Leave A Reply