karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Emg Nedir? Nasıl Çekilir? - Bigdoctors

Emg Nedir? Nasıl Çekilir?

0

Emg Nedir? Nasıl Çekilir?

 

EMG testi vücuttaki kasların, sinirlerin elektriksel yöntemler ile incelenmesidir. Sinirsel hastalıkların tanısını koymak, tanıyı doğrulamak, sinirlerde ortaya çıkan işlev bozuklukları belirlemek için başvurulan bir yöntemdir. EMG incelenmesi yarım saat ile bir saat arasında sürmektedir. Sağlık açısından bir zararı yoktur.

 

EMG Öncesi Hazırlıklar

 

-EMG testine tok olmak gerekir.

-Vücuda krem ya da benzeri maddeler sürülmemesi gerekir.

-Kalpte rahatsızlığı olan hastaların doktoruna bilgi vermesi gerekmektedir.

-EMG testi öncesi kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması gerekir.

 

Hangi Hastalıklar İçin EMG Testi Yapılır?

 

-Organ yetmezliği

-Romanizmal hastalıklar

-Alkol bağımlılığı

-Sinirlerin yaralanması

-Kanser

-Diyabet hastalığı

-Bağışıklık sistemi hastalıkları

-Bel ve boyun fıtıkları

-Çocuk felci

-Yüz felci

-Kas hastalıklarının teşhisi

-Omurilik hastalıkları

-Sinir hastalıkları

 

 EMG Testi Nasıl Yapılır?

 

EMG testi iki aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; sinirlerin iletimlerinin ölçümü ve kasların incelenmesidir. Hastada ki teşhise göre her ikisi de uygulanabilir ama uygulamalardan biri de yeterli olabilir.

 

Sinir İletimi Ölçümü

 

Deri üzerine elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Bir EMG testinde ortalama 5- 10 sinirden ölçüm yapılmaktadır. Verilen elektrik akımının vücutta bir zararı yoktur. Çünkü saniyeden daha kısa sürelidir. Sinirde yayılan aktivite kaydedilir.

 

Kasların İncelenmesi

 

Kol, bacak veya tüm vücut kısımlarında seçilen bir kas içine iğne şeklinde elektrot yerleştirilmektedir. Bu elektrot kastaki elektriksel olayı inceler. Bu iğneler EMG testi için özel üretilmiştir ve tek kullanımlıktır. Bu iğne ile ilaç verilmez. Kasılma sırasındaki sinyalleri kaydetmektedir. Her kasın incelenmesi için birkaç dakika sürmektedir ve bu süre içerisinde iğne kasın içinde tutulması gerekir. Genel olarak bir ile on kas arası incelenir. Zararı olmayan bir inceleme yöntemidir. İğne batırılan yerlerde hafif ağrılar olsa da şiddetli bir ağrı olmayan yöntemdir.

 

 EMG Testinin Zararları Nedir?

 

EMG testinin yok denecek kadar az yan etkisi bulunur. İğne elektrotunun takıldığı bölgede çok az kanama riski vardır ve sinir hasarı riski çok nadirdir. Tek kullanımlık iğneler kullanıldığı için enfeksiyon riski yoktur. Kalp pili olan kişilerde, pile yakın bir alanda uygulandığı zaman kalp pilinin ayarları bozulabilir

Share.

About Author

Leave A Reply