karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Dişlerde Çürümeyi Önlemek İçin Neler Yapmalıyız? - Bigdoctors

Dişlerde Çürümeyi Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

1

Dişlerde Çürümeyi Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Bazı insanlar dişlerini günde iki kez fırçalasa da dişlerini hiç fırçalamayan insanlardan daha hızlı çürüyebilir veya sararabilir.

Çünkü diş çürükleri sadece fırçalama yöntemi ile engellenemez. Bazı diş çürükleri beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır bazıları da genetiktir.

Ağzın doğal temizleyicisi tükürük ve yararlı mikroorganizmalardır. Tükürüğün akış hızı ve pH’ı çok önemlidir. Tükürük pH’ının 7.0’a yakın olması gerekir. Şimdi çürük oluşumunu nasıl önleyeceğimizi inceleyelim.

Diş Fırçalama

Dişler günde iki kez fırçalanmalıdır. Ve her bir fırçalayış 3 dakika sürmelidir. Diş fırçalamanın püf noktası dişin üç yüzeyini (yanaklara ve dudağa bakan dış yüzey, çiğneme yüzeyi, dile ve damağa bakan iç yüzey) dairesel hareketler ile ve arkadan öne fırçalanmasıdır. Arkadan öne doğru fırçalamamızın nedeni ağzımızda yer etmiş yemek artığı ve plakların öne çıkmasını sağlamak aynı zamanda arkaya sıkışmasına engel olmaktır.

-Diş fırçanızı üç ayda bir değiştirin: Üç aydan uzun kullanılan diş fırçaları dişlerinizi temizlemek yerine dişlerinize zarar verir.

-Diş fırçanızı ortak kullanmayın: Diş fırçanız sizin kişisel bakım ürününüzdür. Paylaşılması sağlıksızdır. Tükürükle bulaşan hastalıklara yakalanabilirsiniz. Örneğin: Hepatit A, hepatit B, hepatit C, aids, çocuk felci.

Sağlıklı Ve Dengeli Beslenmek

Beslenme şekli mide asit oranında etkili olur bu da tükürüğün pH’ını etkiler. Çünkü mide ile ağız sandığımız kadar birbirinden bağımsız değildir.

-Glisemik indeksi yüksek gıdalardan kaçınmak: Bunlar diyabet hastalığına neden olur ve diyabet diş çürümelerinin başlıca nedenidir.

Diyabet hastalarının ağzı aynı zamanda hoş olmayan bir şekilde kokar.

-Altı ayda bir diş muayenesi: Bu muayeneler koruyucu hekimlik kapsamındadır. Aynı zamanda erken teşhis ile diş hastalıklarından kurtulabilirsiniz.

-Diş ipi kullanımı: Diş fırçanızın ulaşamadığı dördüncü yüzeye (dişlerin kesiştiği temas yüzeyleri) ulaşarak tam temizliğin sağlanmasında yardımcı olur.

-Gargara suları: Gargara suyu zararlı bakterileri yok etmek için iyi bir yöntemdir fakat gargara suyu almadan önce diş hekiminize danışın. Bazı gargara suları yararlı mikroorganizmaları da yok edebiliyor.

Share.

About Author

Leave A Reply