karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Lenfödem Hastalığı - Bigdoctors

Lenfödem Hastalığı

0

Lenfödem Hastalığı

 

Lenfodem Hastalığı Nedir?

 

Vücudutta dolaşım sisteminin yanında lenf sistemi de vardır. Lenf sistemi atardamar, kalp gibi yüksek basınçlı yardımcı organlara sahip değildir. Lenf sisteminde lenf düğümleri, lenf kanalları ve toplardamarlar bulunur. Lenf sisteminin herhangi bir organı zarar gördüyse veya doğuştan hasarlıysa vücutta lenf sıvısı birikmeye başlar. Biriken sıvı lenf sisteminin taşıyabileceği kapasiteden büyükse halk arasında bilinen adıyla Fil hastalığı ortaya çıkar.

 

Lenfödem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 

Lenfodem hastalığı uzun süreli bir hastalıktır. Belirtileri 1 ay içinde kendini gösterip kişiyi hasta etmez. Belirtilerin kendisini göstermesi 15 yıl kadar sürebilir. İlk belirtileri kollarda ya da bacaklarda meydana gelen ağırlık artışıdır. Ellerde veya ayaklarda eklem sertlikleri, dirsekte gerginlik ve hassaslık, geçirilen enfeksiyonlara karşı azalmış bir direnç görülebilir.

 

Lenfodem Hastalığının Aşamaları Var Mı?

 

Lenfodem ilerleyici bir hastalıktır fakat tedavi edilirse ilerlemesi durur. 3 Dönem şeklindedir.

 

Dönem 1: Geri Dönebilen Lenfodem: Vücutta oluşan ödem gün içinde artar fakat gece oldu mu artması kesilir.

Dönem 2: Kronik Geri Dönmeyen Lenfodem: Hareketlerin kısılması, sürekli şişmiş bir beden, ağrı…

Dönem 3: Lenfostatik Elafantiasis: Önemli ölçüde hareketi kısıtlar, uzuvların deformasyonuna yol açar, ciddi ağrılara sebep olur.

 

 Lenfodem Hastalığının Tedavisi Var Mı?

 

Lenfodem tedavisinde hastanın çeşitli egzersizleri yapması çok önemlidir. Çünkü egzersiz yapmak vücudu harekete geçirdiği gibi lenf sıvısını da harekete geçirerek uzuvlarda birikmesini önler. Fakat ağır egzersizler değil de günlük egzersizler yapılmalı. Hafif yürüyüş, ev işler, alışveriş yapmak gibi olmalıdır. Lenfodem uzun süreli bir hastalık olduğu için hastanın doktor ile yakın olması gerekir. Çünkü hastanın güvenebileceği ve herhangi bir sorun olduğunda anında arayabileceği bir yardımcıya ihtiyacı vardır. Tedavinin en önemli kısmı bandajlama yani kompreson tedavisidir. Parmaklardan başlayarak tüm uzvu içine alacak şekilde bandajlanır. Bu bandaj sayesinde lenfodem olan uzvun hacmi azalacaktır.

Bunun dışında mikrocerrahi ve lenf nodu naklide yapılmaktadır.

Share.

About Author

Leave A Reply