karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Siroz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi - Bigdoctors

Siroz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

0

Siroz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

 

Siroz, karaciğerdeki hücrelerin iltihaplanması sonucu karaciğer dokusu yerine bağ dokudan zengin yara izi dokusunun oluşması ve işlev göremez hale gelmesidir. Karaciğer hücrelerinin kaybı sonucu karaciğerin işlevi bozulur. Karaciğere olan kan akımı engellenir. Karaciğer giderek küçülür.

 

Belirtileri:

Hastalık ilk ortaya çıktığında halsizlik ve çabuk yorulma olur. Safra sıvısının vücutta tutulmasına bağlı sarılık, kaşıntı görülür. Karaciğer albümin sentezinde rol oynar. Albümin kanın içindeki sıvının damar içinde kalmasını sağlar. Sirozda karaciğer hasar gördüğü için albümin üretilemez. Albümin yetersizliğine bağlı bacaklarda ve karında şişlik, karında sıvı birikimi görülür. İştahsızlık, karında aşırı gaz birikimi olur. Hastalarda kabızlık görülür. Erkeklerde göğüste büyüme görülebilir.

Daha ileri evrelerde ise;

Kılcal damarlarda kan toplanmasından dolayı avuç içinde kızarıklık,

Testislerde küçülme,

Karında asit toplanması,

Göbek çevresindeki damarların belirginleşmesi,

Karaciğer pıhtılaşma faktörlerinin de üretilmesini sağlar. Pıhtılaşma faktörlerinin yetersizliği sonucu vücutta morarmalar oluşur. Kanamaya eğilim artar.

Kan karaciğerden rahatlıkla geçemediği için kan damarlarında basınç artar. Bu durum dalak büyümesine de yol açar. Dalak büyümesi akyuvar sayısında azalmaya bu yüzden enfeksiyonlara yatkın hale gelinmesine yol açar.

Karaciğer alyuvar yapımında rol oynar. Alyuvar yapımının yetersiz olması kansızlığa kansızlıkla beraber halsizlik, yorgunluk olur. Vücutta artık madde birikimine bağlı sinir sisteminde değişiklikler olur.

Kan akımı karaciğerde geçemediği için geriye döner ve bu geriye döndüğü yer

genelde yemek borusudur. Bu durum yemek borusunda kan akımını arttırır. Yemek borusundaki bu fazla kan akımına oradaki damarlar dayanamaz ve şişmeye başlar. Bu şişen damarın yırtılması ile kanama oluşabilir. Bu da hayatı tehdit eden bir durumdur.

 

 Tedavisi:

Sirozun kesin tedavisi yoktur. Ancak yapılan destek tedavilerle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.

 

Destek tedavi olarak;

Hasta alkol kullanıyorsa kesinlikle bırakmalıdır.

Vücuttaki eksikliklerin giderilmesi için vitamin alınmalıdır. K vitamini dışarıdan verilebilir.

Sirozlu hastaların tansiyonu yüksek olduğu için tansiyon ilaçları verilir.

İdrar atılımını arttıran ilaçlarla karında sıvı birikimi azaltmaya çalışılır.

Tuzun azaltılması gerekir.

Hastalar pıhtılaşma faktörü eksikliğine bağlı kanamaya eğilim olduğu için yumuşak diş fırçası kullanılmalıdır. Ayrıca çarpmalara ve düşmelere karşı dikkatli olunmalıdır.

Gereksiz ilaç kullanılmasından kaçınılması gerekir.

Sirozda giderek hasta karaciğer yetmezliğine girer. Bu evrede hastaya karaciğer nakli yaptırılması gerekir.

 

Hastalar da yemek borusundaki damarların şişip yırtılmasına bağlı kanama oluşursa hastalara acilen bir tüp uygulaması yapılır. Bu tüple yırtılan damarlara basınç uygulanarak kanamanın durması sağlanır. Bu tüp en fazla 24 saat hastada kalabilir. Bu hastalarda iki saatte bir midede biriken kanın temizlenmesi için mide yıkaması yapılması gerekir.

İleri safhalarda karaciğer nakli  yapılması gerekmektedir.

Share.

About Author

Leave A Reply