karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Vitiligo Hastalığını Tanıyalım - Bigdoctors

Vitiligo Hastalığını Tanıyalım

0

Vitiligo Hastalığını Tanıyalım

 

Vitiligo bir çeşit cilt hastalığıdır. Cilde renk veren ‘melanin’ pigmentinin kaybı sonucu bölgesel olarak cildin beyazlaması olarak görülür. Toplumda görülme olasılığı %1-2 olarak bilinen vitilogu hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kalıtımsal sebeplerin ve stresin etkili olabileceği hekimlerce söylenmektedir.

 

Vitiligo hastalığı her yaştan insanda görülebilmektedir. Hastalığın vücutta en çok görüldüğü bölgeler genellikle dudak çevresi, göz çevreleri, dirsekler, eller ve genital bölge olabildiği gibi vücudun herhangi bir bölgesinde de görülebilmektedir.

 

Hastalığın ilerlemesi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yine açık tenli kişilerde esmer kişilere göre daha az belirgindir. Tedaviye cevap verme durumu da kişiden kişiye göre değişmektedir. Öyle ki, bir kişide çözüm alınabilen bir tedavi yöntemi başka bir hastada işe yaramayabilir.

 

Hastalıklı bölgelerde pigment olmadığı için bu bölgeler güneşte renk değiştirmez; beyaz olarak kalır. Vücudumuzun sağlıklı bölgeleri ise güneşten dolayı daha esmer hale gelir. Bu yüzden vitiligolu bölgeler kış aylarında daha az belirginken yaz aylarında daha belirgin hale gelir. Bunu önlemek için vitiligo hastalarının olabildiğince güneşten korunması ve uygun bir güneş koruyucu krem kullanması gerekmektedir.

            Önerilen tedavi yöntemleri:

Önerilen tedavi yöntemleri içerisinde kortizon içeren kremler ve ışın tedavileri (PUVA) yaygın olmakla birlikte greftleme denilen sağlam bölgelerden alınan deri örneğinin hastalıklı bölgelere nakledilmesi işlemi çok nadir yapılmaktadır. Zira nakil yapılan bölgede tam pigmentasyon başlamamaktadır. Bunların dışında, eğer depigmente olmuş (hastalıklı) bölgeler vücuda çok fazla yayılmış ve sağlam bölgeler azınlıkta kalmışsa, sağlam bölgelerin de depigmantasyon yapılarak beyazlatılması önerilebilmektedir. Bu işlem 1 yıla yakın zaman almaktadır ve kalıcıdır. Hastaların bu kararı almadan önce iyi düşünmesi gerekir.

 

Bilimsel tedavi yöntemlerinin dışında alternatif tıp yöntemleri de denenebilir. Vitiligo hastalığına iyi geldiği düşünülen bitkisel tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat bu tedavi yöntemlerinin de tamamen etkili olduğunu söylemek güçtür.

Share.

About Author

Leave A Reply