karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Üst Solunum Enfeksiyonları - Bigdoctors

Üst Solunum Enfeksiyonları

0

Üst Solunum Enfeksiyonları

 

ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIĞI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

 

Genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde sıklıkla bu hastalığa rastlanır. Aksine çocuğun üşümesi ile ilgisi yoktur. Çocukların okul ortamlarında virüsle karşılaşma ihtimali daha yüksektir. İnsanlar hava soğuyunca iç mekanlarda birbirleriyle yakın temas halinde kalırlar. Nem miktarı oldukça düşük ortamlarda kişi soğuk algınlığına sebep olan enfeksiyonlara karşı daha hassastır.

 

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Bu hastalık çocuk virüsü aldıktan tahmini 3 – 4 gün sonra başlar ve genellikle 1 hafta sürer. Tabi bu durum çocuğun direncine ve bağışıklık sistemine göre değişebilir. Bebeklerde huzursuzluk, ateş burun tıkanıklığı, uyku sorunu, kusma ve ishal görülebilir. Daha büyük kişilerde ise burun akıntısı, rahat nefes alamama, ses kısıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik ve geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük vardır.

 

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU NASIL BULAŞIR?

 

Bir kişi hapşırdığı ya da öksürdüğü zaman kolayca bulaşabilecek bir virüstür. Virüs havadan solunum yoluyla bir kişiden diğerlerine yayılacağı gibi direkt temas ile ve ortak kullanılan eşyalar yoluyla da bulaşabilir.

 

 ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNUN GRİPTEN FARKI NEDİR?

 

-Üst solunum yolu enfeksiyonunda ateş yoktur, gripte ise ateş daha yüksektir.

-Üst solunum yolu enfeksiyonunda baş ağrısı gibi şikayetler bazen vardır, gripte ise hemen hemen her zaman bu şikayetler görülebilir.

-Üst solunum yolunda hapşırık çoğunlukla görülür, gripte ise bu durum daha azdır.

-Üst solunum yolu enfeksiyonunda hafif öksürük, gripte ise şiddetli bir öksürük vardır.

-Üst solunum yolu enfeksiyonunda yok denilecek kadar az halsizlik vardır, gripte ise halsizlik ve yorgunluk haftalar sürebilir.

-Üst solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz ağrısı daha sık görülür, gripte ise boğaz ağrısına daha az rastlanır.

-Üst solunum enfeksiyonlarında C vitamini kullanımı faydalıdır.

Share.

About Author

Leave A Reply