karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Topuk Dikeni Ve Topuk Ağrısı - Bigdoctors

Topuk Dikeni Ve Topuk Ağrısı

0

Topuk Dikeni Ve Topuk Ağrısı

 

Daha çok gençlerde görülen topuk dikeni, ayağın taban kısmında veya ayak çevresinde ağrı ile kendini gösterir. Ayak tabanında kalsiyum maddesinin birikmesi sonucu meydana gelen çıkıntıya topuk dikeni denir. Görüntüsünün dikene benzediği için bu isimle bilinir. Topuk dikeninin uzunluğu eğer 2 cm ve üzerinde ise röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinde kolay tespit edilir. Bütün topuk dikeni hastalarında topuk ağrısı oluşmaz.

 

Topuk Dikeni Belirtileri

 

Genellikle belirti vermeden ilerleyen bir rahatsızlık olup, ayak tabanındaki yumuşak dokularda iltihaplanmanın olması ile belirtiler vermeye başlar. Eğer plantar fasit iltihabı başlamışsa sabahları yataktan kalkar kalkmaz topuk kısmında ağrılar görülmeye başlar. Topuk dikeni ağrısının kendine has özelliği vardır. Bu ağrılar sürekli ağrılar olup, dinlenme esnasında geçmez aksine ağrılarda artmalar görülür. Topukta bulunan yumuşak dokunun iltihabının tamamıyla geçmesi ile topuk ağrısı yok olur. Topuk dikeni ve topuk ağrısı oluşan çıkıntıdan meydana gelmez. Topuk ağrısı ayak tabanında bulunan yumuşak dokunun iltihaplanmasından kaynaklanır. Bu iki durum genellikle bir birine karıştırılır. Oysa yalnızca topuk dikeni ağrıya sebep olmaz.

 

Topuk Dikeni Sebepleri

 

Hızla alınan fazla kilolar nedeniyle oluşabilir.

Ayağa uygun olmayan ayakkabıların kullanılması sonucunda gelişebilir.

Spora yeni başlayanlarda görülebilir.

 

 Topuk Dikeni Tedavisi

 

Zamanında tedavi edilmeyen topuk dikeni bacak kaslarına zarar verir. Yürüyüş bozuklukları görülebilir. Çok ilerlemesi durumunda Diz ve bel eklemlerinde ağrılara neden olabildiği gibi bu eklemlerin zamanından önce aşınmasına ve kireçlenmesine yol açabilir.

 

           Topuk Dikeni ve Topuk ağrısı tedavi edilirken tabanlıklar, ayak kaslarını güçlendiren egzersizler ve fizik tedaviler uygulanarak % 90-95 oranında hastalarda iyileşmeler sağlanabilmektedir. Topuk dikeni çok ilerlemişse, cerrahi müdahale ile tedavi uygulanmaktadır. Ameliyatta endoskopik yöntemler kullanılarak ayağın yan tarafından ya da taban kısmından ufak bir kesiden girilip, topuk dikeni çıkarılmaktadır.

Share.

About Author

Leave A Reply