karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Tam Diş Protezi Nedir Hangi Hastalara Uygulanır - Bigdoctors

Tam Diş Protezi Nedir Hangi Hastalara Uygulanır

0

Tam Diş Protezi Nedir? Hangi Hastalara Uygulanır

 

Dişlerimiz hem estetik açıdan hem sindirime yardımcı olması açısından en önemli organlardan biridir. Sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler tüm alanlarda olduğu gibi diş protezi açısından da önemli aşamalar kat etmiştir.

 

Tam Diş (Total) Protezi Nedir?

 

Halk arasında tak çıkar protezler olarak bilinen tam diş protezler çürük, travma, kemik erimesi gibi sebeplerle ağızda tek bir dişin bile kalmadığı durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir.

 

Tam Diş (Total) Protezler Hangi Hastalara Uygulanır?

 

Tam diş protezler ağızda tam dişsizlik olması durumunda uygulanır. Tam protez uygulanacak hastaların çene yapılarının bu uygulamaya müsait olması gerekir. Hastalar kemik erimesi durumunda ve çene kemiği küçülmesi durumlarında protezleri ağızlarında tutamamakta ve protez sürekli hareket etmektedir. Tam diş protezlerin özel yapıştırıcılarla yapıştırılması bu tür şikayetleri azaltsa da, bu sorunu ortadan kaldırmada en iyi yöntem implant üstüne özel yapıştırıcılar ile uygulanan ovendure protezlerin (çıtçıtlı protez) yapımıdır.

 

Tam Diş Protezinin Uygulanabilmesi İçin, hastanın ağzında hiç dişinin olmaması, hastanın ağzına alacağı yabancı maddelere alerjisinin olmaması, çene kemiğinde erime ve deformasyon olmaması, çene radyolojisi sonucunda çene yapısının tam diş protez yapımına uygun olması gerekmektedir.

 

Tam Diş (Tam Damak) Protezlerin Yapımı Kaç Gün Sürmektedir?

 

Bu protezlerin yapımı yaklaşık beş seans sürmekte ve on-on beş günde tedavi tamamlanmaktadır.

 

 Protezleri Bakım ve Kullanımı

 

Protezlerin uyumadan önce mutlaka çıkarılıp, su dolu bir kapta bekletilmesi gerekmekte kuru bir ortamda ya da peçeteye sarılı bir biçimde bekletilmemelidir. Ayrıca bu protezlerin günde iki kere fırça ile temizliği mutlaka yapılmalıdır. Protez dişlerin temizliği diş protezleri için özel olarak tasarlanan diş protezi fırçası ile yapılmalıdır.

 

Tam diş protezinin ömrü hastanın protezlerini kullanırken gösterdiği özene bağlı olarak iki-on beş yıl arasında değişen süreçler alabilmektedir. Rutin kontrollerini yaptıran, protezi ile sert yiyecekler yememeye özen gösteren ve protezinin günlük temizliğini aksatmayan hastalar uzun yıllar protezlerini sorunsuz bir şekilde kullanabilmektedirler.

 

Kırılan Protezlerin Tamiri Mümkün müdür?

 

Protezin kırılması ve diş düşmesi gibi durumlarda diş protezinin tamiri bir ya da iki gün içinde yapılabilmektedir.

Share.

About Author

Leave A Reply