karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Serebral Palsi - Bigdoctors

Serebral Palsi

0

Serebral Palsi 

 

Doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası beyin hasarına bağlı olarak oluşan sorunların tamamına serebral palsi denir. Çoğunlukla ilerlemez, erken dönemlerde önlem alınır. Kalıcı, genetik ve bulaşıcı da değildirler. Beyinde oluşan hasar geçici olsa da bu süreçte hareket kısıtlanır, kalın motor fonksiyonu da bozulacaktır. Genellikle serebral palsisi olan çocuklar tamamen iyileşseler de bazı durumlar tehlike arz edebilir. Motor geriliğine bağlı olarak duyuşsal, bilişsel, iletişimsel açıdan davranış bozuklukları, epilepsi gibi ciddi hastalıklar ve kas iskelet sistemini ilgilendiren sorunlarla karşılaşılabilir. Vücut hareketi ve kas koordinasyonu sağlanamayabilir. Bunun sebebi kas ve sinir sisteminde oluşan bir sorundan dolayı değildir. Beyinde bulunan kas hareketlerini düzenleyen kısımlardaki anormalliklerden oluşur.

 

 Serebral Palsi Neden Oluşur?

 

Doğum Öncesi: Bebek henüz anne karnındayken annenin yanlış ve sağlıksız beslenmesi, darbe alması veya psikolojik açıdan baskı, stres hissetmesi durumunda çok fazla etkilenecektir. Annenin enfeksiyon kapması sebep olabilir. Onun dışında annede diyabet, yüksek kan basıncı gibi rahatsızlıklar görülüyorsa bebeğe yansıyabilir.

 

Doğum Sırası: Bebeğin zor bir doğum geçirmesi, yeterli oksijen alamaması gibi sebeplerle hasarlanan beyni ilerleyen zamanlarda serebral palsiye neden olabilir.

 

Doğum Sonrası: Erken doğumlarda riskli durumlar varsa bir takım hasarlar oluşabilir. Neticede bebek kalması ve tamamlaması gereken süreyi tamamlayamadığı için organlarındaki gelişme sağlıklı bir bebekteki gibi olmayacaktır. Beyin hasarı ile iç kanamalar, enfeksiyon kapmalar görülebilir.

 

Serebral palsi, zeka geriliğine neden olabilir. Öğrenme güçlüğü, dikkat ve davranış bozukluğu, dil ve konuşma sorunları bir diğer belirtileridir. Ayrıca göz kaymaları ve titremeleri olan serebral palsili çocuklara sık rastlanır. Çocukta oluşan yetersizlikleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir fakat en aza indirmek için erken teşhis ile tedaviye başlamanın önemi büyüktür. Ayrıca tedavi uzman bir ekiple aile desteğiyle sürmelidir.

Share.

About Author

Leave A Reply