karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Septum Deviasyonu - Bigdoctors

Septum Deviasyonu

0

Septum Deviasyonu

 

Burun, en temelde nefes almamızı, aldığımız havayı ısıtıp tozlardan arındırarak akciğerlere ulaştırmayı ve ayrıca koku duyumuzu da sağlayan başlıca organdır. Oluşumu gereği iki burun deliği birbirinden bir adet kemik ile ayrılır, paravan gibi de düşünebileceğimiz bu kemiğin tıbbi literatürdeki ismi ”septum nasale” dir. Burnun tam ortasında ve derininde yer alan bu kemikteki eğrilikler, sağlıklı nefes almayı engelleyerek kimi zaman günlük aktiviteler sırasında yeterli solumayı bile etkileyebilir. Septumdaki bu eğriliklere ise septum deviasyonu adı verilir.

 

Septum deviasyonunun, septumun eğrilik çeşitlerine göre alt tipleri vardır. Bunlar C tipi ve S tipi olmak üzere iki tanedir. Ülkemizde oldukça sık rastlanan septum deviasyonu olgularının elbette hepsinde solunum zorluğu olmamaktadır, solunumu etkilemesinde burun deliklerinin devamında gelen solunum yolunu ne kadar tıkadığı esastır. Septum deviasyonu bulunan hastaların temelde şikayetleri, yetersiz solunum ve oksijen alınımına bağlı olarak meydana gelen çabuk yorulma, halsizlik; ağızdan solunum yapılmasına bağlı olarak ağız kuruması, horlama, hapşırma, ağız kokusu; bunlar dışında uyku apnesi, sinüzit olmaktadır. Septum deviasyonu tedavi edildiği takdirde bu sayılan şikayetlerin büyük bir kısmı kendiliğinden çözülecektir. Peki, tedavisi nasıl yapılmaktadır?

 

Septum Deviasyonu Tedavisi:

 

Doktor kontrolünde endoskop denilen aletle solunum yolu incelenir ve yolun daraldığına kanaat getiren doktor tarafından ameliyat kararı verilebilir. Septum deviasyonu tedavisinin temelinde ameliyat ve postoperatif tedavi vardır. Ameliyat kararı hasta ve doktor ile ortaklaşa verilip kesinleştikten sonra, hastaya operasyon hakkında gerekli bilgilendirme yapılır, buna bağlı formları hasta doldurur. Ardından ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılmaması için hasta kan tahlili vermelidir, bu sayede hastanın pıhtılaşma durumu incelenir.

 

Ameliyat sonrasında tampon takılır, böylece kanama engellenmiş olur. Bu süreçte hasta ilaç tedavisine ve istirahate devam eder, ilk kontrolde tamponlar çıkarılır; bu sırada kanlı akıntılar normaldir. İyileşme süreci, hasta doktorun yönlendirmesine uyduğu sürece bir hafta- on gün sürecektir. Tam iyileşme sağlandığında ise, hayatınızda hiç tam anlamıyla alamadığınız nefesleri derin derin alabileceksinizdir.

Share.

About Author

Leave A Reply