karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Şeker Hastalığına Sebep Olan Etmenler - Bigdoctors

Şeker Hastalığına Sebep Olan Etmenler

0

Şeker Hastalığına Sebep Olan Etmenler

 

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen hastalığın tıptaki adı diyabettir. Kandaki şeker miktarında oluşan aşırı yükselme sebebiyle ortaya çıkar. Şeker vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılayıp beynin çalışmasını sağlaması yönünden vücudumuz için vazgeçilmezlerdendir. Diyabet hastalığı, kandaki şeker miktarının düzenlenmesini sağlayan insülin hormonunun yetersiz salgılanması veya vücutta bu hormonal karşı bir direnç oluşması sonucu kan şekerinin ayarlanamamasından kaynaklanır. İnsülin hormonun vücutta birçok işlevi olmasıyla beraber bunlardan en önemlisi yediğimiz besinlerin sindirimi sonucu kana geçen glikozun fazlasının depolanmasına öncülük etmesidir. Bu şekilde kanda glikoz miktarının artmasını engeller.

 

DİYABET HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

 

​​​​​​Diyabet hastalığında oluşan belirtiler kandaki glikoz miktarına bağlı olarak farklılık gösterir. Diyabet hastalığı miktarının az olmasına bağlı hiçbir belirti oluşmayabileceği gibi çok olmasına bağlı olarak hastayı komaya da sokabilir. Diyabet hastalarında genellikle çok su içme isteği olmasına karşın ağız içi sürekli kurur. Sık sık idrara çıkarlar. Yaptıkları günlük fiziksel aktiviteler sonucunda çabuk yorulurlar ve halsiz hissederler. Çok acıkıp orantısız yemek yerler ve aşırı kilo alırlar. Bazen ellerde ve ayaklarda uyuşma olur ve bulanık görürler. Ağız içinde yaralar olur ve diş etlerine ağrı hissederler. Şeker hastalığı erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Seker hastaları sık sık enfeksiyon geçirirler ve yaraları geç iyileşir. Bu belirtiler hastalarda zamanla sağlık açısından daha büyük sorunlar da yaratabilir.

 

 ŞEKER HASTALIĞI KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

 

Tip 1 diyabet türünde en büyük risk altındaki kişiler daha önce ailesinde şeker hastası olanlardır. Çünkü şeker hastalığında genetik faktörler de rol oynar. Bununla beraber henüz kanıtlanmış olsa da yetersiz D vitamini ve bebeklerin anne sütünden erken kesilmesinin de şeker hastalığına yakalanma riskini arttırdığı söylenmektedir. Tip 2 diyabette ise pek çok faktör riski arttırmaktadır. Yüksek tansiyon ve kolesterol hatası olanlarda şeker hastalığı daha çok görülmektedir. Buna ek olarak obez ya da fazla kilolu kimseler, ailesinde daha önce şeker hastası olanlar, hareketsiz bir yaşam tarzı olanlar, yaşı ilerlemiş olanlar ve Polikistik Over Sendromu olanlarda şeker hastalığını oluşma riski daha fazladır. Bunlar kişinin kesin şeker hastası olacağı şeklinde yorumlanmaz ancak bu kişiler risk arttığı için daha dikkatli yaşamalıdır.

Share.

About Author

Leave A Reply