karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Şeker Hastalarına Özel Cilt Bakım Önerileri - Bigdoctors

Şeker Hastalarına Özel Cilt Bakım Önerileri

0

Şeker Hastalarına Özel Cilt Bakım Önerileri

 

Diyabet, yani halk arasında bilinen ismiyle şeker hastalığı, kandaki şeker oranının yüksek olması demektir. Şeker hastalığında vücutta fazla miktarda sıvı kaybı olur. Bu sıvı kayıpları sebebiyle cilt yapısı bozulur ve cilt problemleri görülmeye başlar. Bu nedenle hastalığın tedavisi yanında cilt bakımına da özen gösterilmelidir.

 

Güneşten dolayı oluşan kahverengi lekeler, rozasea, ciltte sararma, kızarıklıklar, cilt kuruluğu diyabette sıkça karşılaşılan cilt problemlerindendir. Özellikle bacaklarda, ayaklarda kuruma görülmektedir. Kuruluk sonucu ciltte çatlama, kızarma ve yaralar oluşabilir. Bu yaraların içinde bakteriler birikerek enfeksiyon oluşturur. Kanda yüksek miktarda bulunan şeker, bakterilerin üremesi ve hızla çoğalması için uygun ortamı oluşturduğundan, bu yaralar çok geç iyileşmektedir. Ayrıca ayaklar nemli bırakıldığında, yine bakteri üremesine uygun bir ortam oluşacağından enfeksiyon oluşma riski vardır. Ayakların nemli kalmaması için diyabetlilere özel olarak üretilmiş ayakkabılar vardır. Diyabet hastaları normal ayakkabılar yerine bu ayakkabıları tercih etmelidirler.

 

 Genel cilt bakımı nasıl olmalıdır?

 

-Yalnızca ayaklar için değil, tüm vücut için püf nokta cildi temiz ve kuru tutmaktır. Bunun için sık sık bebek pudrası kullanılabilir.

-Ciltleri hassas ve leke oluşumuna açık olduğu için güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.

-Soğukta her bölgelerini özenle koruyacak şekilde sıkı giyinmelidirler.

-Hava soğuduğunda evdeki hava sıcak olacağından cildi kurutmaması için nemlendirici buhar makineleri gibi cihazlar kullanabilirler.

-Duşta uzun süre kalmamaları gerekir ve her duştan sonra mutlaka nemlendirici kullanmaları gerekir. Duşta kullanılan su da çok sıcak olmamalıdır.

-Duştan sonra uygulanan nemlendirici ayak parmaklarının arasına uygulanmamalıdır. Nemlendirici yeterince emilmez ise bu bölge nemli kalacaktır ve yine enfeksiyona açık hale gelecektir.

-Akne sorunu olan hastalar kullanacakları nemlendiriciyi seçerken dermatoloji uzmanına danışmalıdırlar. Bazı nemlendiriciler yağlı yapılarından dolayı akne oluşumuna sebep olmaktadırlar.

Güzellik ve bakım için kullanılan ürünlerin çok çeşitli olmaması gerekir. Kullanılan ürün çeşitliliği artarsa alerji gelişme riski de o kadar artacaktır.

-Diyabet hastalarının kullanacakları iç çamaşırları cildi irrite etmemeleri açısından pamuklu olmalıdır. Ayrıca pamuklu iç çamaşırları ciltte birikecek olan nemi çekeceğinden cildin kuru kalmasını sağlarlar.

-Ciltte kesik oluşursa yumuşak bir sabunla ve ılık bir suyla hemen yıkanmalıdır. Ardından mutlaka antibakteriyel bir krem sürülmelidir. Bandaj kullanılıyorsa en az günde 1 defa değiştirilmelidir.

-Ciltte su kabarcığı oluşmuşsa asla patlatılmamalıdır ve bandaj sarılarak kapatılmalıdır.

-Cilt problemlerinde 2 günden daha uzun süren ağrı, acı gibi hisler varsa doktora danışılmalıdır.

Share.

About Author

Leave A Reply