karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Prostat Büyümesi - Bigdoctors

Prostat Büyümesi

0

Prostat Büyümesi

 

Prostat Nedir

 

Prostat, erkeklerde kalın bağırsağın önünde, idrar torbasını altında bulunan 18-20 gram ağırlığında bir salgı bezi ve seks organıdır. Meninin sıvı kısmını oluşturur, spermin hayatta kalmasını ve yumurtayı dölleme yeteneğini artırır. Boşalma sırasında idrar torbasının geri çekilmesine ve meninin dışarı atılmasına olanak verir. Prostat içeriğinde bulunan çinko minerali sayesinde erkekleri enfeksiyonlardan korur. Prostat yıllar geçtikçe büyür ve idrar yapmada zorlanmaya neden olur.

 

Prostat Büyümesi Belirtileri

 

 Prostat büyümesi prostatın en sık görülen hastalığıdır. Prostat bezi 25-30 yaşından sonra büyümeye başlar. Soğuk havalarda daha çok hissedilir. Büyüyen prostat bezi özellikle geceleri sık idrar gelmesi, ağrılı ve yangılı idrar yapma, aniden idrarın gelmesi, idrarın zayıf akması, mesanede sürekli doluluk hissi, idrar kaçırma ile kendini gösterebilir. Ailesinde prostat ile ilgili sorunları olan bireylerin prostat hastalıklarına yakalanma riskinin yüksek olduğu bilinmelidir. Bu nedenle 40’lı yaşlardan sonra doktor muayenesi oldukça önemlidir.

 

Prostat Büyümesi Tedavisi

 

Tedavi edilmeyen durumlarda böbreklerde sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Prostat büyümesi hem hastadan alınan anamnez ham de yapılan tetkikler, el muayenesi, kan testleri ve biyopsiler ile anlaşılabilir. Tedavide su tüketiminin artırılması, beslenme ve egzersiz programları, ilaç tedavisi (alfa blokerler, 5-alfa redüktaz inhibitörleri), cerrahi tedaviler (transüretral prostat insizyonu, transüretral prostat rezeksiyonu, transüretral prostat buharlaştırılması, lazer prostatektomi, greenlight lazer prostatektomi, holmiyum lazerle prostat ameliyatları) uygulanabilmektedir.

 

 Prostat Büyümesinin Önlenmesi

 

Orta yaşlardan itibaren büyümeye başlayan prostatın 40 yaşında 40 gram olması normal kabul edilmektedir. Prostat aşırı büyümesinin önlenmesi için çok yağlı gıdalardan, alkol alımından, aşırı kırmızı et tüketiminden kaçınmak, sigara kullanmamak, kafein tüketimini azaltmak bol su içmek, yatmadan iki saat önce sıvı alımını sonlandırmak, 40’lı yaşlardan itibaren PSA değerlerine baktırmak, prostat bezi aşırı büyümesinin önlenmesinde kişilerin alabilecekleri önlemlerdendir

Share.

About Author

Leave A Reply