karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Kalıtsal Genetik Hastalıklar Nelerdir - Bigdoctors

Kalıtsal Genetik Hastalıklar Nelerdir

0

Kalıtsal Genetik Hastalıklar Nelerdir

 

Kalıtsal hastalıkların en sık görülen ana sebebi canlının en küçük yapı taşı olan hücreye kimliğini tanımlayan DNA dizilişinin hatalı olmasıdır. Bu dizilişte ki yanlışlık vücutta bazı şeylerin normal olmamasına ya da istenilen bazı özelliklerin yerine getirilememesine yol açabilir. Yaşlanan vücuttaki mekanizmada bozulmalar, vitamin ve mineral eksikliği, farklı faktörlerle iskelet-kas sisteminde yaşanan aksaklıklara yol açan kalıtsal hastalıların da sebebi genetik kodlarda ki yanlışlıklardır. Peki, bazı insanlarda görülen bu kalıtsal genetik hastalıklar nelerdir? Bunları birlikte inceleyelim;

 

1.Hemofili

 

Sonu ölüme kadar giden bu kalıtsal hastalık gerçekten çok risklidir. Bu hastalığa sahip kişilerin kanları hiç durmaz ve müdahale yapılmadığı zaman asla durmaz. Bunun sebebi ise kanın durmasına yani pıhtılaşmasına yarayan bazı proteinlerin vücut tarafından üretilmemesidir.

 

2.Down Sendromu

 

İnsan vücudunda fazladan bulunan bir kromozom sayesinde ortaya çıkmaktadır. Yani, normalde 46 olan kromozom sayısı bu hastalığa sahip kişilerde 47 dir. Hastalığa yakalanan insanlar belirli yüz şekilleriyle diğer insanlardan kolay ayırt edilebilir. Zeka oranının düşük olması sebebiyle konuşma becerilerinde zorluk çekerler. Öğrenme güçlüğü olması sebebiyle bu kişiler için özel rehabilitasyon merkezleri açılmıştır.

 

 3.Renk Körlüğü

 

Adından da anlaşılacağı gibi beyinin bazı renkleri algılayamamasıdır. Diğer bir tabirle daltonizm olarak da geçer. Algılanmakta sorun yaşanan renkler kırmızı, yeşil ve mavidir. Nereyse parmakla gösterilecek kadar az görülen bir türü ise dünyayı tamamen siyah beyaz görmektir.

 

4.Albinoluk

 

Kısa tanımıyla derinin renksiz olmasıdır. Yani deriye renk veren melanin pigmentinin olmamasıdır. Derileri çok ince ve beyaz olan albino hastalarının saçı da beyazdır. Az da olsa zeka geriliği ile birlikte görülebilir.

 

5.Orak Hücreli Anemi

 

Alyuvarların daha değişik şekillere sahip olmasından dolayı alyuvar hücrelerinin orak yani hilal şeklini almasıdır. Alyuvarların bozuk şekilleri yeterli oksijen taşıyamaz ve damarları tıkayarak kan dolaşımını olumsuz etkiler.

Share.

About Author

Leave A Reply