Geniz Eti Nedir?
Belirtiler Takip Edilmeli
Burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir doku olan geniz eti, burundan girmesiyle oluşan bakteri ve mikropları yakalar ve vücudun bu mikroplara karşı savaşmasına yardımcı olan maddeleri üretir. Geçirilen enfeksiyonlar burun ve boğaz arasına yerleşmiş olan geniz etinin büyümesine neden olur.
Çocuk da sürekli tekrarlayan geniz eti problemi varsa doktor ameliyat edilmesini önerir. Vücutta geniz etinin sağladığı fonksiyonları sağlayan başka dokular olduğundan, geniz eti alınan çocuk sık sık hastalanmaz. Geniz eti sorunu olan çocuk sürekli ağızdan nefes alır, burnu tıkalı gibi konuşur ve uyku sırasında horlama gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler takip edilerek doktora başvurulmalı.
Geniz Eti Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?
İltihaplı geniz eti, ilk önce antibiyotikler veya alerji ilaçları ile tedavi edilmeye çalışılır. Şayet geniz eti iltihaplı değil ise çocuğun durumu ve şikayetlerine göre bir süreliğine beklenir. Çünkü çocuk da geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğun geniz eti küçülebilme ihtimalinden dolayı doktorlar tarafından biraz beklenilmesi uygun görülür.
Fakat çocukta nefes alma güçlüğü, uyku bozukluğu ve konuşma bozukluğu gibi şikayetler var ise ve bu sorunlar iltihap dönemi geçtikten sonrada devam ediyorsa derhal ameliyat edilmelidir. Çocukta şikayetler artar ve yaşam kalitesini düşürürse üç yaşından öncede ameliyat yapılır. Ameliyat süresi 15 dakika olan ve son derece kolay geçen operasyondur.
Geniz eti çocuğun ağzının içinden alınacağı için, ameliyat için deride herhangi bir kesme işlemi uygulanmaz. Geniz etinin tekrar büyümemesi için çocuk enfeksiyonlara karşı korunmalıdır. Alerji sorunu olan ve üç yaşından önce yapılan ameliyatta geniz eti tekrar büyüme gösterebilmektedir. Ameliyat olacağı gün çocuğun yoğurt, puding, haşlanmış patates gibi gıdalar alması gerekmektedir. Ameliyattan sonraki günlerde ise haşlanmış sebzeler yiyerek beslenme düzeni oluşturulması gerekiyor.