karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Gebelikte Uygulanan Tarama Ve Testler Nelerdir? - Bigdoctors

Gebelikte Uygulanan Tarama Ve Testler Nelerdir?

0

Gebelikte Uygulanan Tarama Ve Testler Nelerdir?

 

Hamilelik süresince anneye çeşitli tarama ve testler yapılır. Bazı testlerin hamilelikten önce yapılması bile uygundur. Bazı testler gebeliğin belirli haftalarında yapılır, o zaman geçtiğinde yapılması işe yaramaz. Hamileliğin başlangıcından itibaren testlerin sırasının ve zamanının takip edilmesi sağlık açısından çok önemlidir.

 

İlk muayenede yapılan tahliller:

 

Çift doktora ilk başvurduğunda yapılırlar. Gebelik oluşmadan önce yapılması daha doğrudur çünkü test sonuçlarına göre saptanan ve oluşma ihtimali olan anormalliklere gebelik başlamadan önlem alınabilir. Çiftlerin çoğu gebelik oluştuktan ya da belirtiler ortaya çıktıktan sonra doktora başvururlar.

 

İlk randevuda rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile kadın genital organları gözlemlenir. Eğer yapılmamışsa smear testi yapılır.

 

Hemogram (Tam Kan Sayımı): Kansızlık var mı diye bakılır.

Anne-Baba kan grupları: Kan uyuşmazlığı durumunda önlem almak için bakılır.

Tam idrar tahlili ve gerekli durumlarda idrar kültürü alınır.

 

TSH: Annede guatr, triod hormon bozukluğu gibi durumlar varsa bebeği etkileyebilir, bozukluk varsa uzmanlar tarafından tedavi edilir.

 

11-14. haftalar arasında yapılan testler:

Gebeliğin 11. Haftasından sonra bebeğin ense kalınlığına bakılır ve ikili test (kan tahlili) yapılır. 14. Haftadan sonra yapılamaz.

 

16-20. haftalar arasında:

Üçlü test (Triple test) veya Dörtlü test bu haftalar arasında yapılır. Bu testlerin riskli sonuçlar vermesi gibi bir durum ortaya çıkarsa bebekten su alınarak (amniosentez) daha ileri bir inceleme yapılır.

 

24-28. haftalar arasında:

Glikoz yükleme testi (Şekerli su testi) bu haftalarda yapılır. Test sonucu 140’dan yüksek gelirse 100 Gramlık OGTT testi yapılır.

Kan uyuşmazlığı olması durumunda 28. Haftada İndirekt Coombs Testi (IDC) yapılır.

 

 35-37. haftalar arasında:

 

Ülkemizde henüz fazla yaygınlaşmamış bir uygulama olan annedeki Grup B Streptokok taraması bu haftalar arasında yapılır.

Gebeliğin son haftalarında bebeğin durumuyla ilgili şüpheye düşülen durumlarda veya günün geçmesi gibi durumlarda Non Stres Test (NST) çekilir.

NST’ye ek olarak Biyofizik Profili de bebeğin durumunu gözlemlemeye yarayan başka bir testtir.

 

NOT: Yukarıda yazılanlar rutin olarak izlenen prosedürlerdir. Herhangi bir anormal durumda ek testler yapılabilir.

Share.

About Author

Leave A Reply