karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Diş Eti Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler - Bigdoctors

Diş Eti Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

0

Diş Eti Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Dişeti rengi kişiden kişiye ufak farklılıklar göstermekle birlikte genel olarak mercan pembesidir. Yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklü bir yapıdadır. Bu yüzey yapısı 5 yaşından itibaren her sağlıklı dişetinde görülmeye başlar. Kıvam olarak sıkı ve dirençlidir. Yumuşak öbek öbek bir görünümü yoktur. Boyuttaki değişimler ise oldukça önemlidir. Zira tüm dişeti hastalıklarında boyut değişimi söz konusudur. Şekil, estetik bir durumdur ve dişin yapısına, arktaki dizilimine bağlı olup bir hastalık belirtisi değildir. Ayrıca sağlıklı bir dişeti fırçalama veya dokunma esnasında kanama yapmaz.

Dişeti Hastalığına Neden Olan Faktörler

-Kötü ağız hijyeni
-Plak brikimi ve diş taşları
-Sigara kullanımı
-Sistemik Faktörler (Gebelik, Diyabet, Puberte, Kan hastalıkları, Menstrüal siklus…)
-İlaçlar
-Beslenme yetersizliği ve alışkanlıkları
-Yanlış diş fırçalama

Dişeti Hastalığı ve Belirtileri

Dişeti hastalığı dişeti ile birlikte çevre diş dokularını da olumsuz etkileyen iltihabi bir durumdur. Özellikle kötü ağız hijyenine bağlı oluşan plak birikimi ve diş taşlarının sebep olduğu bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde kök etrafında bulunan ve dişlerin hem stabilizasyonundan hem de işlevinden sorumlu olan periodontal ligament, sement ve alveolar kemik gibi çevre dokuları da olumsuz etkileyerek diş kayıplarına sebep olabilir.

Dişeti hastalığı çürük olmayan dişlerde de görülebilen ve tedavi edilmediğinde hızla ilerleyen ciddi bir hastalıktır. Kanama, hassasiyet, parlak kırmızı veya şişmiş dişetleri, et çekilmeleri ya da hacimce artmış hatta bazı vakalarda çenenin kapanmasına engel olan dişetleri bu hastalığın ciddi belirtileridir ve sağlık için hekime gidilmelidir.

Dişeti Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Dişeti hastalığı önlenebilen ve basit bir iltihapla başlayıp (gingivitis) ileri bir iltihapla kemikleri de etkileyerek (periodontitis) diş kayıplarına neden olan ciddi bir rahatsızlıktır. Erken fark edilmesi ve tedavisi için mutlaka:

-6 ayda bir hekim kontrolüne gidilmelidir.
Sıvı gıdalar 15 dk içinde ağızdan uzaklaşırken dişlere yapışan, şekerli gıdalar 1 saate kadar ağız ortamında bulunabilir. Yapışkan gıdalar yüzeyde bakteri ve plak birikimine neden olur. Plak tüm dişeti hastalıklarında mevcuttur. Mineralize olmuş diş plağına ise diş taşı denir. Ve uzaklaştırılması gerekir. Bu yüzden:
-Düzenli diş taşı temizliği yaptırılmalı,
-Doğru fırçalama ve ağız hijyeni uygulanmalı,
-Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmeli ve hekimin uygun gördüğü bir diş fırçası kullanılmalıdır.
Sigara özellikle periodontal hasara, kemik kayıplarına ve kök çürüklerine yol açarak dişeti hastalığı ve diş kayıplarına neden olur. Bu yüzden:
-Sigaradan kesinlikle uzak durulmalı.
Yukarıdakilere ek olarak:
-Atıştırmalıklardan uzak durulmalı,
-C vitamini içeren besinler bağışıklık sistemini güçlendirir ve arttırdığı kolajen üretimi sayesinde kanamalara iyi gelir.
-Sistemik hastalığı olanlar veya ilaç kullananlar bu durumlarını ve ağız içinde fark ettikleri değişiklikleri mutlaka hekime bildirmelidir. Hekim gerektiği takdirde takviye bir ilaç veya tedavi uygulayabilir

Share.

About Author

Leave A Reply