karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Dikkat Dağınıklığı Nedenleri

Dikkat Dağınıklığı Nedenleri

0

Dikkatsizlik Nedenleri

 

Herhangi bir işle meşgul olurken dikkatini o işe tam verememe durumu dikkat dağınıklığıdır.

 

Dikkatsizlik Belirtileri

 

Dikkat dağınıklığı (dikkatsizlik) her zaman her konuda değil arada bir yaşadığı olaylarda veya konularda dikkatini verememe olarak görülür. Çocuklar ve yetişkinlerdeki dikkat dağınıklığı olayları benzerdir fakat tam olarak aynı değildir.

Çocukların okul hayatında konsantre olamadığı dersleri olur her dersi kavrayamazlar bu sebeple de o dersleri sevmediklerini söylerler.

Yetkinlerin iş hayatında uğraştıkları bazı işlere kendilerini verememe gözlemlenir. Çocuklardaki dersi sevmeme durumu yetişkinlerde de uğraşacakları işe karşı ilgisizliklerinden kaynaklanabilir.

Yeni tanıştığınız bir kişinin adını akılda tutamama veya kısa bir süre sonra yeniden görüşüldüğünde simasının ayırt edilememesi meydana gelebilir.

Olay harici dış faktörlere olan fazla duyarlılık da dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır. Herhangi bir iş yaparken etraftaki nesnelere odaklanma veya etraftaki seslere dikkati verme ve o yöne odaklanma bunlardandır.

Girdiği imtihanlarda kolay gözlemlenecek hatalarda bulunmak ve bunun gibi durumlarla karşılaşmak dikkatsizlik belirtileri arasındadır.

 

Dikkatsizlik Nedeni

 

1)Kişisel Faktörler: Kişinin dikkatini yaptığı işe odaklamayı öğrenememesi

2)Çevresel Faktörler: Bulunulan ortamın atmosferi, sesler, ışık

3)Fiziksel Faktörler: Kişinin duyu organlarından herhangi birinin eksiklik bulunması durumu.

 

 Dikkat Dağınıklığına Karşı Neler Yapılmalı?

 

Dikkat dağınıklığı durumunda ilaç kullanılabileceği gibi her durumda ilaç kullanmak gerekmemektedir. Bu kişideki dikkat dağınıklığının seviyesine göre belirlenir.

 

1)Motivasyon: Dikkatsizlik yaşayan kişilerin ilgisinin olmadıkları alanlara karşı kişiyi motive etmek dikkat dağınıklığını azaltacaktır.

 

2)Yazılımsal Uygulamalar: Dikkat dağınıklığı bulunan kişiler için özel üretilmiş teknolojik destekler bulunmaktadır. Yapılan uygulamalardaki basit oyunlar ve bulmacalar dikkat bozukluğuna iyi geldiği gözlemlenmiştir.

 

3)Uyku Düzeni, Beslenme Düzeni ve Spor : Uykuyu düzene sokmak belli saatlerde yatıp belli saatlerde kalkmak, dengesiz beslenmekten kaçınmak ve günlük rutinlerimizin arasına spor yapmayı katmak dikkat dağınıklığını büyük ölçüde azaltacaktır.

Share.

About Author

Leave A Reply