karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Alerjik Nezle - Bigdoctors

Alerjik Nezle

0

Alerjik Nezle

 

Alerjiye neden olan alerjenlerin burundan solunumu sonucu; burun da ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, halsizlik, kuru ve sürekli olan öksürük, burun akıntısı, gözde sulanma, boğaz kaşıntısı gibi şikâyetlere neden olan hastalık türüdür. Sebebi ise, havada bulunan ve solunum yolu ile buruna giren parçacıklara karşı vücudun oluşturduğu tepkidir. Halk arasında saman gribi, saman nezlesi veya yaz nezlesi olarak da adlandırılır. Genellikle alerjiye sebebiyet veren ilkbaharda başlayan polenler olarak da bilinir.

 

 

Alerji genetik geçiş özelliğine sahip bir hastalıktır, annenin ve babanın da alerjik olması durumunda çocuklarında da büyük olasılıkla alerji olur.

 

Alerjenler hayvan artıkları, kozmetik malzemeler, mantarlar, yiyecekler, süs bitkileri ve ev tozları da dâhil olmak üzere bütün yıl boyunca ortamda bulunurlar.

Tozlu ev ortamı, eşyalardan dökülen maddelerden, mantarlardan, evcil hayvanlardan dökülen kalıntılardan ve kurumuş böcek parçalarından oluşan karmaşık bir alandır. Kışın sıcak hava cihazlarının açılmasıyla ev tozunun uçuşarak alerjik etkisi artmaktadır.

 

Korunma Yöntemleri:

 

-Bulunduğu ortamdaki hava temizliğine önem vermek

-Tetikleyici alanlarda polen maskesi takmak

-Polenlerin olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutmaya özen göstermek

-Evde bitki ve hayvan bulundurmamak

-Pamuk veya sentetik maddeden yapılmış tekstil ürünleri kullanmak

-Yatağın baş tarafı yukarı kaldırılmış şekilde uyumak.

-Sigara kullanmamak

-Egzersiz yapmak

-Beslenmeye dikkat etmek

-C vitamini kullanmak

 

Alerjinin kronikleşmemesi veya astıma çevirmemesi için koruma yöntemlerine mümkün olduğu kadar dikkat etmeliyiz.

 

Tedavi İçin;

 

Tedavi için bitkisel yöntemlere başvurabiliriz. Isırgan otu solunum yollarına çok iyi geldiğinden bu tedavide tercih edilebilir. Bunun yanı sıra meyan kökü dediğimiz bitkinin de yine aynı şekilde bu gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Ancak hastalık ilerlemiş ve hatta ağırlaşmış ise, astıma dönüşmemesi veya kronikleşmemesi için doktorunuza başvurmanız ve uzman gözetimi altında tedavi görmeniz gerekmektedir.

Share.

About Author

Leave A Reply