karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
MS Tedavi Yöntemleri Nelerdir? - Bigdoctors

MS Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0

MS Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

MS hastalığı yani Multiple skleroz, vücudumuzda santral görevi gören beyin ve omiriliğin hasar görmesiyle oluşan hastalıktır. Kronik hastalıklar içinde değerlendirilen bu hastalık, daha çok yetişkin bireylerde görülmektedir. İlk kez 1868 yılında Jean Martin Charcot, bu hastalık hakkında söz ederek varlığını ortaya çıkarmıştır.

MS Hastalığının Çeşitleri

Bening ( İyi Huylu MS )
– Relapsing-remitting ( Tekrarlayan ve Düzelen MS )
– Seconder Progressive ( İkincil ilerleyici MS )
– PrimerProgressive ( Yatağa Bağlı MS )
– Malburg

MS Hastalığının Belirtileri

Kollar ve bacaklarda güçten düşme, gözlerde bulanıklık, çift görme gibi görsel belirtiler, ellerde titremeler, yürümede dengesizlik, idrarını tutamama, sık sık görülen baş ağrısı, konuşma bozuklukları, zihinsel süreçlerde kararsızlık, dikkat bozuklukları gibi sık ve seyrek yaşanılan belirtilerdir.

MS Tedavi Yöntemleri

MS hastalığı kendini ataklar şeklinde kendini gösterir. Tedavi sürecinde ise MS hastalığı, belirli aralıklarla takip altına alınarak kontrol altına alınır. Hastalığın tedavisi de tıpkı belirtileri gibi kişiden kişiye değişir. Bu hastalığın tedavi yöntemleri ise şunlardır: Bunlar; atak tedavisi, immünsupressif ( bağışıklık sisteminin baskılanması ) tedavisi, plazma değişimi tedavisi, kök hücre tedavisi ve oral tedaviler gibi yöntemlerdir.

Atak Tedavisi: Bu yöntem eski bir yöntemdir. Bu yöntemde hastanın geçirdiği atağa göre hareket edilmektedir. Ancak her atağın tedavisi mümkün olmayabilir. Daha çok hastanın günlük hayatını etkileyen, orta düzeydeki ataklar tedavi edilir.

İmmünsupressif ( bağışıklık sisteminin baskılanması ) Tedavisi: Bu yöntem, bağışıklık sisteminin ilaçlar yöntemiyle baskılanması yoluyla yapılan bir yöntemdir.

Plazma Değişimi Tedavisi: Bağışıklık sisteminin sorunlu bölgeleri üzerine yoğunlaşan bir yöntemdir. Kandaki bozuk plazma hücrelerin yerine yeni plazma hücrelerini koyarak yapılan bir yöntemdir.

Kök Hücre Tedavisi: Hastadan alınan dokunun hastaya aşılama ile hastaya yapılan hücre nakli yöntemidir.

Oral Tedaviler: Bu yöntemde MS hastalığında kullanılan çeşitli ilaçların oral yollardan alınması yöntemidir.

Sonuç olarak insanı sağlık açısından önemli derecede etkileyen Ms hastalığı, hafife alınacak bir hasatlık değildir. Kişiden kişiye değişen tedavi yöntemleriyle hastalığın ne düzeyde etkili olduğunu görmekteyiz. Bu hastalık uygun tedavi yöntemleri ile hastanın sık sık kontrol altında tutulmasıyla etkisi en aza indirilebilir.

Share.

About Author

Leave A Reply