karabük halı saha
beylikdüzü dezenfekte
Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir - Bigdoctors

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir

0

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir

 

Böbrek omurganın sağ ve sol yanında bulunan ve kanın içerisindeki zehirli maddeleri süzerek idrarı oluşturan organlardır.

 

Böbreklerin tek görevi kanı süzerek atık maddeleri kandan uzaklaştırmak değildir. Bu görevinin yanı sıra tuz, magnezyum, potasyum gibi minerallerin vücutta dengede tutulmasını sağlar. Salgıladığı hormonlar yardımıyla tansiyonu dengede tutar, kan yapımına yardımcı olur.

Vücutta yerine getirdiği görevler sebebiyle insanlar için hayati olan böbrekler, çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Bunlardan birisi de böbrek yetmezliğidir.

 

BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDİR?

 

Böbrek yetmezliği; böbreğin kanı süzememesi, dengede tutması gereken mineralleri tutamaması gibi kısaca görevlerini yerine getirememesidir.

Böbreğin görevlerini yerine getirememe durumu 3 aydan fazla sürmüşse böbrek yetmezliği; kronik böbrek yetmezliği şekline dönüşmüştür.

 

BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDEN OLUŞUR?

 

Böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni ‘’diyabet’’ yani şeker hastalığıdır. Böbrek yetmezliğinin oluşmasında bir diğer önemli etken ise hipertansiyondur. Bu iki hastalık haricinde nefronların iltihaplanması sonucu oluşan ‘’Nefrit’’ hastalığı, böbrek taşları, böbreğe idrar kaçağı ve prostat gibi hastalıklar da böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Ailede böbrek yetmezliği geçmişinin bulunması veya çocukluk yaşında Akdeniz ateşi geçirmiş olmak da sayılabilecek etkenler arasındadır.

 

 BÖBREK YETMEZLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Böbrek yetmezliği sinsi şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Hastalığın son evresine kadar hiçbir belirti vermemekte ve çoğunlukla sadece ileri evresinde anlaşılabilmektedir. Böbrek yetmezliğinin ileri evresi ise insan sağlığı için son derece tehlikelidir. Hasta, böbrek yetmezliğinin son evresine geldiğinde doktorunun da yapabileceği tedavi seçenekleri azalır. Yine de bu belirtileri bilmekte fayda vardır. Böbrek yetmezliğinin belirtileri;

-Hastanın ten renginin sarı olması

-Cildinde kaşıntıların bulunması

– Göz kapaklarında ve ayaklarında şişliklerin görülmesi

– idrar yapmalarında azalmaların görülmesi

-Halsizlik, dikkat eksikliği

– Sabah bulantıları ve şiddetli kilo kaybı

gibi rahatsızlıklar böbrek yetmezliğinin belirtileri arasındadır.

 

BÖBREK YETMEZLİĞİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

 

Hasta, böbrek yetmezliğinin son evresine ulaştığı zaman önüne üç farklı tedavi yöntemi çıkacaktır. Bu yöntemler; hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek naklidir.

 

HEMODİYALİZ YÖNTEMİ

 

Hemodiyaliz tedavisinde hastanın damarından alınan kan filtreden geçirilerek tekrar hastaya verilir. Bu işlem haftanın belirli günlerinde birkaç saat süren bir işlemdir.

 

PERİTON DİYALİZİ

 

Böbrek yetmezliğinde bir diğer tedavi yöntemi ise Periton diyaliz tedavisidir. Periton diyaliz işleminde hastanın karnına ”kateter” yani bir tüp yerleştirilir ve bu tüpün bir kısmı karın içerisinde bir kısmı ise karın dışarısında bulunur. Hasta günün belirli zaman dilimlerinde bu tüpten içeriye steril diyaliz sıvısını doldurur. Bu sıvı vücut içerisinde belirli bir süre kalır. Vücuttan atılamayan zehirli sıvılar bu sıvıyla karışır ve sonrasında hasta tüpten bu sıvıyı tekrar boşaltır.

Periton diyaliz tedavisi herkese uygulanmamaktadır. Tüpe sıvı koyma ve sıvıyı boşaltma işlemlerini kendisi yapamayacak veya yardımcı olacak bir yakını bulunmayanlara, iltihaplı bağırsak hastalığı bulunanlara ve öncesinde karnında herhangi bir yara izi bulunanlara periton diyaliz tedavisi uygulanmamaktadır.

 

BÖBREK NAKLİ

 

Böbrek yetmezliğinin tedavisinde son yöntem ise böbrek naklidir. Diğer tedavi yöntemlerine kıyasla sağlık açısından en iyi olanı böbrek nakli yöntemidir.

Gelişen sağlık sektörüyle birlikte artık ameliyat riskleri de azalmış bulunmaktadır. Böbrek nakli olan bir hasta yaşamına kaldığı yerden sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedir.

Share.

About Author

Leave A Reply